In de voetsporen van de allergrootsten: Dom Pérignon, Blaise Cendrars, Victor Hugo
zijn allen beroemdheden die zijn geboren of die hebben geleefd in het departement.

Befaamde dichters en schrijvers...

De treurspeelster Adrienne Lecouvreur (1692 - 1730) was afkomstig van het charmante dorpje Damery, bij Épernay. Victor Hugo stopte tijdens zijn reizen in het kasteel van Montmort-Lucy en beschreef er levendig de wirwar aan torentjes, weerhanen, puien, dakramen en schoorstenen die heden ten dage nog zichtbaar zijn.

Minder lang geleden, in 1915 tijdens de eerste wereldoorlog, vocht in Mourmelon-le-Grand, in hartje Monts-de-Champagne, Wilhem Appolinaris de Kostrowitzhy, beter bekend als Guillaume Appolinaire. Blaise Cendrars, auteur van «La main coupée» vocht bij de ferme de Navarin, en Fernand Léger, toen militair ambulancier, zag in september 1914 de kathedraal van Reims in vlammen. Robert Hossein, de gekende regisseur heeft een deel van zijn loopbaan in Reims doorgebracht, meer bepaald tussen 1971 en 1978 als directeur van het Centre d’art dramatique de Reims (sindsdien «Comédie de Reims» genaamd).

Beroemde vrouwen uit de champagne

Wat zou champagne zijn zonder vrouwen? Meerdere vrouwen spraken over de magie van deze drank. De Markiezin de Pompadour verklaarde ooit dat champagne « de enige drank was die beschonken vrouwen mooi liet zijn ». En Marlène Dietrich verklaarde dan weer: « Champagne geeft een zondagsgevoel en geeft de indruk dat de mooie dagen eraan komen ».

Begin 19de eeuw vond de Grote Dame van de Champagne, Nicole Clicquot-Ponsardin, de techniek van de “remuage” op remuagetafels uit. Daarmee kende zij een groot succes aan het Russische hof en bij gekende schrijvers als Mérimée en Poesjkin. Op het hoogtepunt van haar succes kon ze zich een kasteel in neorenaissance stijl naar het voorbeeld van Chambord laten bouwen te Boursault. Een andere iconische dame inzake champagne is Jeanne Pommery, de drijvende kracht van het Huis met dezelfde naam. In 1861 liet ze een champagne brut (weinig suiker) ontwikkelen en bracht die succesvol op de Engelse markt. Heden ten dage is de brut champagne de meest verkochte in de wereld.

 

Dom Pérignon

Het is de mythische monnik-keldermeester Dom Pérignon (1639-1715),
tijdgenoot van Lodewijk XIV, die champagne zijn adelbrieven verleent;
toevoegen van suiker tijdens de gisting, snelle persing, 
opgedeelde persing om wit sap te verkrijgen
mengen van verschillende cru's, kurken stoppen om frisheid en schuimvorming 
te bewaren, versterking van de flessen, …
Zo worden aan hem dus heel wat belangrijke uitvindingen toegewezen die door 
de eeuwen heen zijn blijven bestaan en die champagne tot een
 uitzonderlijke wijn hebben gemaakt!

Bron CIVC