Het is in hart van deze Franse provincie, waaraan de wijn zijn naam dankt,
dat een wijn is geboren die zijn weerga niet kent: de champagne.


De bijzondere eigenschappen van de bodem waarop de wijngaarden zijn gebouwd, het klimaat in de streek en de strikte
productievoorschriften, scheppen een unieke wijn die beroemd is in de hele wereld!

 

Het plukken en het persen

Het oogsten in de Champagne gebeurt tussen half september en begin oktober naargelang de jaren. Het begin van de oogst varieert naargelang de cru: ze worden vastgelegd door de beroepsvereniging van de Champagne volgens objectieve criteria met het oog op een optimale kwaliteit.

De fermentatie

Na het persen wordt de druivenmost in vaten gegoten, waar ze vervolgens twee fermentaties ondergaan (alcoholische en malolactische gisting).

Het assembleren

Hier gebeurt het samenstellen van de wijn met verschillende proporties van wijnen van verschillende druivensoorten, cru’s en jaargangen. Enkel millésimé-champagnes worden uit wijnen van één enkel jaar samengesteld. Dit gebeurt slechts in uitzonderlijk goede jaren.

Het op flessen trekken

Dit is het bottelen van de wijnen. Aan de wijn wordt de "liqueur de tirage", die geselecteerde gisten en suikers bevat, toegevoegd waardoor een nieuwe gisting ontstaat in de fles. De fles wordt vervolgens gesloten door een kleine holle plastic dop met de naam "bidule" die op zijn plaats wordt gehouden door een metalen capsule.

Het mousseren

Deze fermentatie duurt ongeveer acht weken. De gisten verteren de suikers en zetten deze om in alcohol. Ze verbruiken alle in de fles aanwezige zuurstof en geven opnieuw koolzuurgas vrij. Nu laat men het gas in de wijn. Op deze wijze wordt de wijn mousserend.

De rijping

Wanneer het mousseren is beëindigd sterven de gisten af en vormen ze een bezinksel waarvan de moleculen interageren met de wijnmoleculen. De rijpingstijd is afhankelijk van de samenstelling van de wijn en het gewenste resultaat, maar de wetgeving vereist om kwaliteitsredenen een vrij lange periode van minimum 15 maanden na het bottelen, waarvan 12 met droesem, voor niet-millésimé-champagnes - 3 jaar voor millésimé-champagnes.

De remuage

Wanneer de champagne voldoende is gerijpt en alvorens men de flessen kan versturen, moet men het bezinksel dat de champagne troebel maakt, verwijderen. De remuage is een traditionele methode typisch voor de Champagnestreek waarbij het bezinksel naar de hals van de fles wordt geleid om in zijn geheel te worden verwijderd.  Deze bewegingen maken dat het zware bezinksel het lichte bezinksel tot en met de kleinste deeltjes aantrekt waardoor de champagne perfect helder wordt.

De dégorgement

De dégorgement is het openen van de fles om er het bezinksel uit te verwijderen. Dit gebeurt door het bevriezen van de hals: de flessen zijn getipt (hals naar beneden). De hals wordt in een oplossing -25°C gedompeld waardoor het bezinksel in de hals bevriest. Vervolgens wordt de fles omgedraaid en de dop verwijderd. Door de druk in de fles (6 bar) wordt de bevroren prop naar buiten gedreven.

Het doseren en de afwerking

Het kleine verlies aan wijn wordt vervangen door de liqueur de dosage, zoals die door iedere producent is vastgelegd. Het suikergehalte bepaalt het soort champagne: Brut of Demi-Sec. Vervolgens komt op de fles een stop, een kurk vastgehouden door een muselet (agraaf) met ijzerdraad. De fles wordt nadien gespoeld, gedroogd en verdwijnt dan in de kelder voor een minimumperiode van 2 tot 3 maanden om een perfecte menging van de likeur met de wijn te verzekeren. De flessen worden uiteindelijk geëtiketteerd en verpakt.

 

Contactadressen van overkoepelende vakorganisaties: 


Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne
www.champagne.fr

Syndicat Général des Vignerons de la Champagne
www.champagne-vignerons.com

Union des Maisons de Champagne
www.maisons-champagne.com 

Een inwijding in de wereld van de bubbels


Een degustatie is vooral een ontmoeting met mensen.
Oenologen en wijnboeren in de Champagnestreek hebben een aangeboren gevoel 
voor delen met anderen en een passie voor de geschiedenis van hun streek.


Ga een kijkje nemen: ze zullen het met u hebben over “vin clair”, over eeuwenoude 
persen en over de roes van het oogsten en soms over het geheim van de likeuren ... 
In de Champagne is de variatie aan smaken eindeloos, net zoals alle menselijke passies

Rondleidingen door de kelders +

Route Van Champagne +

 

 


Meer informatie


Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne - www.champagne.fr

Syndicat Général des Vignerons de la Champagne - www.champagnedevignerons.com

Union des Maisons de Champagne - www.maisons-champagne.com 

Portail de l'oenotourisme en Francewww.visitfrenchwine.com