Unesco benadrukt « het unieke beeld van de champagne als symbool van de Franse levenskunst ».

Wijngaarden, Huizen en Kelders van de Champagne in het werelderfgoed


De Wijngaarden, Huizen en Kelders van de Champagne staan op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO geklasseerd onder de categorie « culturele landschappen ».

De drie onderdelen waaruit het erfgoed bestaat, geven gestalte aan het terroir van de Champagne en bieden tegelijk ruimte voor wonen, werken en het tonen van het traditionele savoir-faire. Bij uitstek vormen zij de plek waar de vinificatiemethode voor bruisende wijnen zich ontwikkeld heeft. Champagne: een voortreffelijk product en het universele symbool voor vieringen, verzoening en feest.

- De wijngaarden van de Marnevallei tussen Hautvillers en Mareuil-sur Aÿ, waar te midden van de wijngaarden de essors (ventilatieschachten van de kelders), de loges (piepkleine huisjes waar de wijnbouwers konden schuilen) en nog veel meer te zien is, alsook de markeerpalen die de grenzen tussen de percelen aangeven.


- De 370 krijtgroeven en de 25 kilometer aan champagnekelders onder de Saint-Nicaise-heuvel te Reims, de voormalige krijtschachten waar tientallen miljoenen flessen op de goede temperatuur liggen te rijpen…


- De Avenue de Champagne in Epernay (waaronder 110 kilometer aan wijnkelders schuilgaat). Deze honderd jaar oude weg is omringd met de prachtigste herenhuizen (kastelen) van de Champagnestreek die gebouwd zijn door de handelaren in de 19e eeuw.

De sites op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO

In de Marne heeft nu, met de inschrijving in juli 2015 van « Wijngaarden, Huizen en Kelders van de Champagne », 3 sites op de lijst. Dit landschap, een echte uitdrukking van de invloed van de mens en de natuur, heeft een kwaliteitswijn voortgebracht, erkend als universeel symbool van viering, verzoening en feest.

Deze inschrijving brengt de representatieve sites van de wijnbouw-Champagne onder de aandacht, de wijngaarden van de vallei van de Marne van Cumières, via Hautvillers tot Mareuil-sur-Aÿ, de heuvel Saint-Nicaise (en het erfgoed van de krijtgroeven) tot Reims en de avenue de Champagne tot Epernay.

De Wijngaarden, Huizen en Kelders van de Champagne komen zo bij de twee andere sites te staan die al op de Lijst ingeschreven zijn: de weg naar Santiago de Compostela met de etappes van de kapittelkerk en het museum van het klooster Notre-Dame-en-Vaux in Châlons-en-Champagne en de Basiliek Notre-Dame de l’Épine, en het geheel van de kathedraal Notre-Dame, het paleis van Tau en de basiliek en het museum Saint-Remi in Reims.

 

Meer informatie op www.paysagesduchampagne.fr