CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE & OMGEVING

In het hart van de vlakte van de Champagne strekt Châlons-en-Champagne zich uit langs de Marne en lijkt wel het klein Venetië aan de Marne.

TALRIJKE RIJKDOMMEN

De Gallo-Romeinse periode heeft geen sporen nagelaten, in tegenstelling tot de Middeleeuwen. De stad heeft een aantal juweeltjes van religieuze, romaanse en gotische architectuur bewaard die men zomaar kan ontdekken in de straten en stegen...

Hier zijn water en groen heer en meester!  Niet minder dan 11 ha groen zijn verspreid over drie tuinen met elk een eigen stijl. De Petit Jard is geklasseerd als opmerkelijke tuin en herbergt een arboretum en een van de iconische monumenten van de stad, het Château du marché. De Grand Jard, een Franse tuin met kastanje- en lindebomen, heeft verder nog een ruime waterplas die enkele zeldzame vogels huisvest. Verder nog de Jard Anglais, de Engelse tuin, die bereikbaar is langs een mooie voetgangersbrug van waar men een adembenemend zicht heeft op de Kathedraal Saint-Etienne.

Een "adembenemende" video Châlons-en-Champagne

L'Office de Tourisme trouw aan kleurrijke, dynamische en innovatieve communicatie, heeft een lokaal talent opgeroepen voor een adembenemende video! Hier speelt het water in de stad de "ster" van de video en wordt geënsceneerd dankzij Léo Ginailhac die de acrobatiek van een wakeboarder op de Mau en de Nau bedacht.

Rond Châlons-en-Champagne zijn eveneens de herdenkingsites van Wereldoorlog I te bezoeken zoals het Centre d'Interprétation Marne 14-18 van Suippes en zijn rijke verzameling iconografieën of verder nog de Chapelle Russe te Saint-Hilaire-le-Temple die de herinnering vereeuwigt van de soldaten die op die plaats zijn gevallen tijdens het conflict.

Centre National des Arts du Cirque - Châlons-en-Champagne

CULTUUR EN VOORSSTELLINGEN

CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE, DE STAD VAN PIERRE DAC, KOESTERT DE PODIUMKUNSTEN!

Ieder jaar doet het Festival Furies en zijn nieuwe creaties een doldwaze wind door de straten van de stad waaien.

Wat muziek betreft hebben we het Festival des Musiques d'Ici et d'Ailleurs en vijf weken ontdekking van artistieke verweving. In oktober, War on Screen, een jong en internationaal festival dat het thema van oorlog en conflict op het beeldscherm aansnijdt.

De stad heeft ook de eer om binnen zijn muren het Centre National des Arts du Cirque te huisvesten waar artiesten worden gevormd die optredens verzorgen op podia overal ter wereld.

HET UNESCO-PATRIMONIUM

TWEE RELIGIEUZE BOUWWERKEN BEHOREN TOT HET WERELDERFGOED VAN DE UNESCO ALS DEEL VAN DE PELGRIMSROUTES NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELLA

De kapittelkerk Notre Dame en Vaux is een juweeltje waar romaanse en gotische stijl harmonieus zijn vermengd. Bezoekers kunnen er het prachtig glaswerk uit de 15e eeuw bewonderen. Het carillon met 56 klokken is een van de grootste van Europa en is te bezichtigen bij een georganiseerd bezoek met beklimming van de toren.

Enkele kilometers hier vandaan bevindt zich de Basilique de l’Epine, een waar kantwerk van steen, gebouwd op de plaats waar in 1400 de Maagd is verschenen aan een herder bij een brandende doornstruik. De kerk werd door Victor Hugo beschreven als een « prachtige bloem van de gothische architectuur » en roept bewondering op door zijn twee naar de hemel rijzende torens en door de zeldzaamheid van zijn doksaal.

 

MÉTAMORPH'EAUSES, EEN RONDTREKKENDE LICHTSHOW

Naar aanleiding van de succesvolle boottochten stelt de stad u eveneens een nachtelijke tocht voor met klank- en lichtspel.

Met Métamorph'eauses ontdekt u het stedelijk erfgoed op een andere wijze, met een grandioze scenografie waarin licht en schaduw imaginaire realiteiten creëren...

Caves Joseph Perrier - Châlons-en-Champagne

EEN UNIEKE CHAMPAGNE-KELDER...

Beschermd onder krijtgroeven uit de gallo-romeinse tijd liggen de kelders van Joseph Perrier met 3 km lange historische galerijen... Ze worden gebruikt voor de transformatie, rijping en opslag van wijn, maar zijn ook de enige die kunnen worden bezocht in Châlons-en-Champagne.

De Toeristische Dienst van de stad biedt u de mogelijkheid om anderhalf uur lang unieke momenten te beleven in deze ondergrondse stenen kathedraal waarbij u enkele geheimen van het productieproces van champagne zult ontdekken.

BEROEMDE STRATEN

DE LIJST IS LANG VAN DEGENEN DIE ZIJN OPGEGROEID IN CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE ALVORENS HUN NAAM AAN HET NAGESLACHT ACHTER TE LATEN...

Zoek hun herinnering als u door de straten en langs de monumenten van de stad wandelt! Aan het eind van de rue du Lycée bevindt zich een beeldhouwwerk van JEAN TALON, geboren in 1625 en de eerste administrateur van wat nu de provincie Québec is. Verder wandelend passeert men het lycée Bayen, genoemd naar PIERRE BAYEN, geboren in 1725 en lid van het Instituut.  Op de place St Jean nr. 16 werd in 1749 NICOLAS APPERT geboren. Deze uitvinder was de eerste die een methode vond om voedsel luchtdicht te bewaren. Hij groeide op in de rue Leon Bourgeois nr 2.

Laten we ook JULES GARINET vermelden. Een befaamd verzamelaar, waarvan het herenhuis in de rue Pasteur door zijn weduwe werd nagelaten aan de stad.  Op de Boulevard nr. 3 vindt men het geboortehuis van ETIENNE OEHMICHEN (1884), de uitvinder van de helikopter. De komiek PIERRE DAC, pseudoniem voor André Isaac werd in 1898 geboren in de rue de Marne nr 70. De betreurde Jean Cabut (1938-2015), alias CABU, tekende in Châlons zijn eerste illustraties voor de pers.

Office de Tourisme de Châlons-en-Champagne

UW CONTACTPUNT

Office de Tourisme de Châlons-en-Champagne

3 quai des Arts - 51000 CHALONS-EN-CHAMPAGNE - +33 (0)3 26 65 17 89 - www.chalons-tourisme.com

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Enkele suggesties om de Châlons-en-Champagne en omgeving te ontdekken tijdens een wandeling of een vakantie!