DE COTEAUX DU SÉZANNAIS EN LE PETIT MORIN

De coteaux du Sézannais en Le Petit Morin, die de Marne en de Aube samenbrengt, zijn een goede uitvalsbasis om de streek van de Brie Champenoise en Villenauxe la Grande te ontdekken.

Vignoble de Champagne - Bethon

CHAMPAGNE, NATUUR EN ERFGOED

TUSSEN WIJNGAARDEN, BOSSEN, MOERASLANDSCHAPPEN EN MEREN

In de uitlopers van de wijngaarden van de Côte des blancs, ten zuidwesten van Epernay, kunt u vanaf de Coteaux du Sézannais en Le Petit-Morin op ontdekking gaan in een erfgoed dat bijzonder rijk is aan wijnbouw, geschiedenis, architectuur en natuur.

In dit koninkrijk van de Chardonnay, exploiteren bijna 300 wijnbouwers 2300 hectare aan wijngaarden.

De Association de Promotion des 2 coteaux zet zich in om het gevarieerde wijntoerisme in deze streek te bevorderen waar producenten en inwoners de liefde voor hun streek graag met u willen delen!

Een vijftiental wijnkelders en huizen met het label "Vignobles & Découvertes" openen hun deuren en verklappen u tijdens een degustatie en/of bezoek aan hun bedrijf de geheimen van hun champagne.

Gecertificeerde

Jardin de l'hôtel de ville - Sézanne

ONVERMOEDE RIJKDOMMEN 

De liefhebbers van mooie bouwwerken moeten zeker een wandeling maken door de geplaveide straatjes van Sézanne, een oude middeleeuwse stad, uitgeroepen tot "Petite cité de caractère®” (kleine stad met karakter). Het is heerlijk flaneren door de met bomen beplante promenades die de oude versterkingen volgen, langs de overblijfselen van de wachttorens en de stadsmuren, de kerk, de kapel...

In de bossen van het forêt de la Traconne en de Marais de Saint Gond met zijn grote moerasveen, zijn vochtige weiden, poelen en bossen vindt u een oase van natuur en groen.

Liefhebbers van geschiedenis zullen ontdekken dat het lot van het land tot tweemaal toe hier werd beslist. Een eerste keer in Champaubert, waar de herdenkingszuil herinnert aan de overwinning van Napoleon in 1814 tijdens de campagne van Frankrijk. Vervolgens in Mondement, waar een 35 meter hoog menhir-monument, op een natuurlijk balkon dat uitziet over de moerassen van Saint Gond, de uiterste punt aangeeft tot waar de Duitsers zijn gekomen op 9 september 1914. 

Het vertrekpunt van de Toeristische Champagneroute is in Bergères les Vertus.

De route die u door een landschap van bocage, moerassen en wijnbouw leidt, onthult een typologie van percelen met wijngaarden onderbroken door bosjes en velden in een afwisselend reliëf.

Er wachten u talrijke mooie bouwwerken: kastelen (Montmort-Lucy, Etoges), kerken (Allemant, Barbonne-Fayel, Vert-Toulon...) abdijen (Notre Deme du Reclus, Baye, Oyes) maar ook menhirs, dolmens...

Zie the route

Abbaye de Saint Gond

TE BEKIJKEN ONDERWEG  

 1. Een leerpad om het moerasgebied de Marais de Saint Gond te ontdekken
 2. De kastelen Montmort en Etoges
 3. De Abdij Notre Dame du Reclus
 4. Her herdenkingsmonument van de eerste slag aan de Marne in Mondement
 5. Sézanne met zijn versterkingen, molen, klooster, kerk
 6. Villenauxe la Grande en de hedendaagse glas in lood ramen van de kerk Saint-Pierre et Saint-Paul

DE CHAMPAGNE BRENGT HET LEVEN OP HET NIVEAU VAN DE DROOM

Paul Guth

QUIZ

WELKE DRUIVENSOORT WORDT HET MEEST VERBOUWD IN DE CHAMPAGNE?

 1. De meunier
 2. De chardonnay
 3. De pinot noir

Antwoord

Dat is de pinot noir, hij is goed voor 38% van de wijngaarden, vóór de meunier (34%) en de chardonnay (28%). 

De andere toegestane druivensoorten in de Champagne (Arbanne, Petit Meslier, Pinot blanc, Pinot gris of Fromenteau) nemen slechts enkele tientallen hectare voor hun rekening.

UW CONTACTPUNTEN 

 • OFFICE DE TOURISME DE SÉZANNE - PLACE DE LA RÉPUBLIQUE - 51120 SÉZANNE - +33 (0)3 26 80 54 13 - WWW.SEZANNE-TOURISME.FR & BUREAU D'INFORMATION D'ESTERNAY - PLACE DES DROITS DE L'HOMME - +33 (0)3 26 80 27 07 & BUREAU D'INFORMATION D'ANGLURE - 09 71 25 13 39

 • OFFICE DE TOURISME DE MONTMIRAIL - 4 PLACE RÉMY-PETIT - 51210 MONTMIRAIL - +33 (0)3 26 81 40 05- WWW.MONTMIRAIL-TOURISME.EU

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Bekijk enkele van onze gedetailleerde beschrijvingen van ideeën om de coteaux du Sézannais te ontdekken!