De fietsroute langs het kanaal de la Haute Seine

FOCUS OP DE GREENWAY V 33

De fietsroute langs het kanaal de la Haute Seine

CONFLANS > CLESLE

Deze 20 kilometer lange fietsroute, voert 17 kilometer door het departement de Marne langs 8 verschillende dorpen. De route maakt onderdeel uit van de nationale route die Le Havre met Troyes verbindt.

De Seinevallei herbergt een uitzonderlijke flora en fauna, zo vinden er veel vogels hun toevluchtsoord. Maar er zijn ook veel insecten te vinden, waaronder sprinkhanen, libellen en vlinders. De moerasparelmoervlinder is een beschermde vlindersoort en kan veelal worden waargenomen. Ook zijn er veel zeldzame en beschermde plantensoorten te vinden, zoals de genadekruid en de viola elatior.

ZEKER ZIEN

> De huizen langs de kade in Marcilly-sur-Seine

De stad, gelegen op de grens waar de Seine en de Aube samenkomen, profiteerde van de ontwikkeling van de handel waarbij vloten brandhout in de 15e eeuw via de rivier naar Parijs dreven.
De prachtige huizen, gebouwd in de 16e eeuw, getuigen van deze periode van welvaart.
 

> De guillotine sluizen in Saint-Just-Sauvage

Zij ontlenen hun naam aan het hoge openingsmechanisme voor de doorvaart van boten. Een mooi voorbeeld van het werk dat toenmalige ingenieurs uitvoerden aan dit door Napoleon Bonaparte aangelegde kanaal in het begin van de 19e eeuw.

> De Saracen toren van de kerk van Clesle

Deze toren die in de 12e eeuw werd gebouwd en in de 16e werd herbouwd, onderscheidt zich vooral door haar Sarceense toren, waarvan de oorsprong tot op heden een mysterie blijft. Of het nu een “kaastoren” was of een constructie gebouwd in ruil voor de vrijlating van Ogier, de baron van Anglure, die door de sultan Saladin gevangen was genomen tijdens de derde kruistochten, deze toren is zeker een bezoekje waard om er zelf een idee van te krijgen.
 

GEDRAGSCODE

De fietsroute is een route toegankelijk voor de volgende vormen van verkeer: fietsen, wandelen, skeeleren, etc.
Belangrijk is dat er respect is voor elkaar, zodat iedereen er met plezier gebruik van kan maken.

 • De fietsroute is niet geschikt voor ruiters en paarden zijn niet toegestaan
 • Verboden voor gemotoriseerd verkeer, m.u.v. voertuigen die hier een vergunning voor hebben (dienstvoertuigen, hulpdiensten, landbouwmachines, etc.)
 • De vélouroute maakt gebruik van de VNF-dienstwegen (Voie Navigables de France oftewel de Franse vaarwegbeheerder) en private wegen. Om het werk van dienstverleners en boeren niet te hinderen hen graag voorrang verlenen.
 • Honden moeten aangelijnd zijn
 • Controleer uw snelheid, houd hier ook rekening mee bij inhalen
 • Heb respect voor het milieu: laat geen afval achter en zorg voor het behoud van de natuur
 • Respecteer alle faciliteiten die voor iedereen beschikbaar worden gesteld
 • Respecteer de leefomgeving, eigendommen en gewassen
 • Voor uw eigen veiligheid en die van het personeel is “voet aan wal” verplicht in de sluiszones en de passage van industrieterreinen.
 • Respecteer de rust en stilte van de vissers. Vissers dienen de doorgang vrij te houden voor gebruikers en voertuigen van hulpdiensten
 • In geval van nood: bel 112

DE FIETSKAART

Ontdek met de fietskaart onze selectie van bijna 50 routes, die zowel geschikt zijn voor een uitstapje met het gezin als voor sportievelingen.

Voor een tocht door het groen, met de fiets of een mountainbike, een korte of lange tocht, deze handige fietskaart is dé tool voor ieder uitstapje.

DOWNLOAD