DE VALLEI VAN DE MARNE

De wijngaarden van de Vallei van de Marne strekken zich uit voor zover het oog reikt richting Parijs, op grillige hellingen waarop dorpen, kastelen en kerken zijn gebouwd.

Abbaye d'Hautvillers

GRILLIGE HELLINGEN, KASTELEN EN KERKEN

DE STREEK BIJ UITSTEK VAN DE PINOT MEUNIER

Deze wijngaard ligt langs de rivier de Marne, tussen Tours-sur-Marne en Dormans (en loopt door in de Aisne). Ontdek, wanneer dit uitkomt in uw uitstap, Epernay, de historische hoofdstad van de Champagne, met een aaneenschakeling van imposante herenhuizen in de Avenue de Champagne, waar gerenommeerde Champagnehuizen gevestigd zijn.

Heel dichtbij vinden we Hautvillers, waar de straten ons uitnodigen om te flaneren en het dorp de beroemde monnik Dom Pérignon viert. Als u de Marne volgt komt u in Châtillon-sur-Marne, waar een indrukwekkend standbeeld staat van de Paus Urbanus II, daarna komt u in Dormans, waar u het Mémorial des Batailles de la Marne (monument ter herdenking van de slagen aan de Marne) kunt bezoeken.

Vijfentwintig wijnkelders en huizen met het label openen hun deuren en onthullen u tijdens een degustatie en/of bezoek aan hun bedrijf de geheimen van hun champagne.

Gercertificeerde

 

Dom Pérignon - Moët & Chandon

Dom pérignon

SPIRITUELE VADER VAN DE CHAMPAGNE

Als kind van Sainte-Ménehould, geboren in 1639, gaat hij naar het Jezuïtencollege van Châlons-en-Champagne in 1652, waar hij buitenkomt als monnik op zijn achttiende. In 1668, op de leeftijd van 30 jaar, treedt hij in de Abdij van Hautvillers waar hij de functie op zich neemt van keldermeester. Dit is in die tijd één van de belangrijkste kloosters dat uitgestrekte domeinen bezit.

Met geduld en gedrevenheid zet hij zich in om deze Abdij weer in zijn glorie te herstellen en besteedt bijzonder veel aandacht aan de wijnoogsten en de keuze van de druiven. Toevoeging van suiker na de moussevorming, snelle persing en fractionering om wit sap te produceren, assemblage van verschillende cru’s, stoppen van kurk om frisheid en schuim te behouden, versterking van de flessen...

Aan deze tijdgenoot van koning Lodewijk XVI worden heel wat grote uitvindingen toegedicht die de eeuwen hebben doorstaan en de Champagne tot een buitengewone wijn hebben gemaakt!

De Champagneroute kijkt vaak uit over de Vallei en biedt prachtige uitzichtpunten en vormt een toegangspoort tot het rijke erfgoed van de streek. Vertrekkend vanuit Épernay volgt u de rechteroever van de Marne, vervolgens keert u terug langs de linkeroever.

Laat u meevoeren tot Hautvillers, een charmant dorp gekend voor zijn Benedictijner Abdij waarvan één van de monniken, Dom Pérignon, de geschiedenis inging voor zijn idee om verschillende Champagne-cru’s te assembleren en voor het gebruik van een kurken stop.

U zult uw ontdekkingstocht afsluiten met Pierry, dat een mooi geheel van eigendommen en herenhuizen bezit uit de 18e eeuw, alvorens terug te keren naar Epernay.

Zie the route

TE BEKIJKEN ONDERWEG

 1. De Benedictijner abdij en de smeedijzeren uithangborden van Hautvillers, een charmant dorp gekend voor zijn Benedictijner abdij.
 2. het uitzichtpunt op het kasteel van Boursault in Venteuil
 3. het uitzichtpunt over de vallei in Châtillon-sur-Marne
 4. het kasteel van Lodewijk XIII en zijn Mémorial des Victoires de la Marne in Dormans
 5. Oeuilly, een dorp "waar de tijd heeft stilgestaan" en dat een bijzondere sfeer uitademt
 6. het Parc du Soudron (open van april tot oktober) in Saint-Martin-d'Ablois

CHAMPAGNE HELPT ONS GEVOEL VAN VERWONDERING

George Sand

QUIZ

DE ONDERGRONS VAN DE CHAMPAGNESTREEK BESTAAT VOORNAMELIJK UIT?

 1. Klei
 2. Kalksteen
 3. Zand

ANTWOORD

De ondergrond in de Champagne bestaat voor het grootste deel uit kalksteen (75%: krijt, mergel en kalksteen). Dit type ondergronden bevordert de drainering van de bodem en de zeer bijzondere mineraliteit van sommige Champagnes.

Door zijn poreusheid is het krijt een echt waterreservoir dat de watertoevoer van de wijngaarden verzekert.

 

UW CONTACTPUNTEN

OFFICE DE TOURISME DES PAYSAGES DE LA CHAMPAGNE - WWW.TOURISME-PAYSAGES-CHAMPAGNE.COM 

 • BUREAU D'ACCUEIL DE CHATILLON-SUR-MARNE - 4 RUE DE L'EGLISE - 51700 CHATILLON-SUR-MARNE - +33 (0)3 26 58 32 86

 • BUREAU D'ACCUEIL DE DORMANS - PARC DU CHÂTEAU - 51700 DORMANS - +33 (0)3 26 53 35 86

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Ontdek enkele ideeën voor ontdekkingstochten in de Marne-vallei!