DE ZUIDHELLINGEN VAN EPERNAY EN DE CÔTE DES BLANCS

De côte des Blancs, in het hart van de geschiedenis van de Champagne!
In de middeleeuwen genieten de wijnen van Le Mont Ebbon en Epernay al een grote reputatie

CHAMPAGNE, NATUUR EN ERFGOED

BAKERMAT VAN DE CHARDONNAY

De Côte des Blancs en de zuidhellingen van Epernay, een echter parel in de Champagnewijngaarden, strekken zich uit over een groot gebied van het noordoosten tot het zuidwesten, met flanken en hoge randen die het plateau de la Brie over zo’n vijftien kilometer begrenzen. 

De Côte des Blancs dankt zijn wereldwijde bekendheid aan zijn vermogen om champagnes te produceren die bijzonder gewaardeerd worden door kenners. De wijnen die uit deze wijngaarden voortkomen vallen op door hun subtiele en lichte aroma’s, waarbij het accent ligt op elegantie en finesse. 

Een twintigtal wijnkelders en huizen met het label openen hun deuren en onthullen u tijdens een degustatie en/of bezoek aan hun bedrijf de geheimen van hun champagne.

GECERTIFICEERDE

Caves de Champagne - Epernay

UNESCO & CHAMPAGNE

Sinds juli 2015 staan de wijngaarden, champagnehuizen en -kelders op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Als een ware expressie van het handelen van de mens en de natuur, is het deze alchemie die geleid heeft tot een kwaliteitswijn, wereldwijd erkend als het symbool voor vieringen, verzoeningen en feestelijke evenementen!

De van het Werelderfgoedsite van de wijngaarden, champagnehuizen en -kelders belicht de sites die representatief zijn voor de wijnbouw in de Champagnestreek:

 • De heuvels van de Marnevallei, van Cumières tot Mareuil-sur-Aÿ, via Hautvillers,
 • De heuvel van Saint-Nicaise (en het erfgoed van de in krijtsteen uitgegraven kelders) in Reims
 • De Avenue de Champagne in Epernay.

Het vertrekpunt van de Toeristische Champagneroute ligt op de beroemde beroemde Avenue de Champagne, in Épernay. Deze historische hoofdstad van de Champagne herbergt de imposante en luxueuze herenhuizen van de internationaal gerenommeerde Champagnehuizen.

Deze route die over flank van de hellingen loopt, biedt magnifieke uitzichtpunten over de wijngaarden en de vlakte. De wijngaarden strekken zich uit tot in Vertus, een stad waar u nog tal van Middeleeuwse overblijfselen vindt.

Zie the route

Musée de la Vigne et du Vin - Mesnil sur Oger

TE BEKIJKEN ONDERWEG

 1. Epernay en de Avenue de Champagne
 2. Vertus en zijn ontdekkingsroute van het historisch erfgoed
 3. Le jardin des vignes de Cramant
 4. De Chocolaterie Thibaut in Pierry
 5. Het Musée de la Vigne et du Vin in Le Mesnil sur Oger

KOM SNEL MIJN BROEDERS, IK DRINK VAN DE STERREN... 

Dom Pérignon

QUIZ

HOEVEEL DAGEN NA DE BLOEITIJD VINDEN DE WIJNOOGSTEN PLAATS?

 1. 120 dagen
 2. 60 dagen
 3. 100 dagen

ANTWOORD 

Al kunnen de weersomstandigheden de kalender beïnvloeden, men moet over het algemeen 100 dagen rekenen tussen het verschijnen van de eerste bloesem van de wijnstokken en de rijpheid van het fruit. De officiële start- en afsluitingsdata van de wijnoogsten worden elk jaar vastgelegd door een besluit van de prefectuur.

UW CONTACTPUNT

 • OFFICE DE TOURISME D'EPERNAY - 7 AVENUE DE CHAMPAGNE - 51200 EPERNAY - 33 + (0)3 26 53 33 00 - WWW.OT-EPERNAY.FR

SELECTIE VAN UITSTAPJES