Toeristische & Champagneroute

Een niet te missen etappe in de ontdekking van de heerlijkste wijn!

6 ROUTES IN DE MARNE OM OP UW EIGEN RITME DE RIJKDOMMEN VAN DE WIJNSTREEK TE ONTDEKKEN!

CHAMPAGNE: ÉÉN WOORD, EN ALLES IS GEZEGD. HIER CREËERDEN DE SCHOONHEID VAN DE HELLINGEN, DE RIJKDOM VAN HET ERFGOED EN DE GASTVRIJHEID VAN DE WIJNBOEREN EEN GEOGRAFIE VAN GELUK.

Om deze streek te ontdekken moet u gewoon de Toeristische Champagneroute nemen. Deze geheel bewegwijzerde route slingert zich tussen de wijngaarden door, over grillige hellingen met daarop de typische dorpen, kastelen en kerken. 

De ontvangst van de wijnboeren die hun deuren openen belooft gezellige uitwisselingen rond degustaties en bezoeken aan de kelders. Zij geven u met passie uitleg over hun werk en vakmanschap en laten u kennismaken met hun bedrijf.

Op de route kunt u ook genieten van panoramische uitzichtpunten op de wijngaarden en pittoreske dorpjes.

Eglise Saint Gilles

MASSIEF VAN SAINT-THIERRY

VALLEI VAN DE ARDRE

Wijngaarden en bossen vormen op het Massief van St-Thierry een magnifieke groene omkadering rond dorpjes die nauw verbonden zijn met de kroningen van de Franse koningen. Vanaf Reims, afrit Tinqueux, loopt de route langs schilderachtige wegen.

 • Het circuit begint met een bezoek aan de kathedraal van Reims met daar in de buurt, het Palais du Tau waarin de schatten van de kathedraal en een deel van de originele beelden zijn gehuisvest.
 • Ontdek Saint-Thierry waar u de kapel van de gemeenschap kunt bewonderen (12e eeuw), de oude kapittelzaal met mooie gebeeldhouwde kapitelen.
 • Aan het einde van dit parcours, als u terug in Reims bent, moet u zeker ook de prachtige basiliek Saint-Remi en zijn museum bezoeken, ingeschreven op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

ZIE THE ROUTE

Moulin de Verzenay

MONTAGNE DE REIMS

DE HARMONIEUZE HELLINGEN VAN DE BERG BEHOREN TOT DE MOOISTE WIJNSTREKEN VAN FRANKRIJK.

Vertrekkend vanuit Reims of Epernay, duikt u 70 kilometer lang in de geschiedenis, het erfgoed en de landschappen.

 • In Reims, ontdekt u de ondergrondse galerijen, het museum of het Hôtel le Vergeur...
 • Trek door het hart van de driehonderd jaar oude wijngaarden richting Gueux. Verdop, op de top ontdekt u de kapel Saint-Lié.
 • Bewonder de zeer oude burcht van Verzy, u zult vast ook enkele  "Faux” tegenkomen, heel eigenaardige bomen die volop te vinden zijn in het Regionale Natuurpark La Montagne de Reims.
 • In Epernay, de hoofdstad van de Champagne, zult u verrast staan door de rust van de honderd kilometer aan kelders die in schril contrast staan met de "bovengrondse” activiteiten!

ZIE THE ROUTE

Coteaux de Vitry

WIJNHEUVELS VAN VITRYATS

DEZE ROUTE IS EEN NIEUWE TOEGANGSPOORT TOT DE WIJNGAARDEN VAN DE CHAMPAGNE VOOR DE BEZOEKERS DIE VERBLIJVEN IN DE REGIO VAN VITRY-LE-FRANÇOIS EN HET LAC DU DER.

Deze route, die zo’n 60 km lang is, slingert via kleine weggetjes door de heuvels, bergen en vlakten en biedt u de kans om een twintigtal dorpen te ontdekken met de typische architectuur van het Bocagelandschap in de Champagne.

Het vertrekpunt is Vitry-le-François, de "roze” stad, die haar naam dankt aan Frans I.

ZIE THE ROUTE

ONDERWEG:

 • In Vitry bezoekt u zeker de kapittelkerk Notre-Dame. Vervolgens komt u langs Porte du Pont (18e eeuw) richting Châlons-en-Champagne. De eerste wijngaarden verschijnen bij Couvrot en de helling van Gravelines.
 • U zult onder andere Vavray-le-Grand ontdekken zijn steunmuur met indrukwekkende bogen,
 • Bassuet en zijn wijnboeren in de hoofdstraat van het dorp
 • De Mont de Fourche van Vitry en Perthois
Vignoble Dormans

VALLEI VAN DE MARNE

DEZE ROUTE, DIE VAAK UITKIJKT OVER DE VALLEI, BIEDT GEWELDIGE UITZICHTPUNTEN EN VORMT EEN TOEGANGSPOORT NAAR HET RIJKE ERFGOED VAN DE STREEK.

De wijngaarden van Pinot Meunier strekken zich uit voor zover het oog reikt en op de toeristische routes van de Marne bevinden zich tal van dorpen, kastelen en kerken. Als u Epernay verlaat richting Reims zult u stijgen richting Champillon en een adembenemend uitzicht krijgen op de eerste reliëfs van de Côte des Blancs. U zult uw ontdekkingstocht afsluiten met Pierry, dat een mooi geheel van eigendommen en herenhuizen bezit uit de 18e eeuw, alvorens terug te keren naar Epernay.

ZIE THE ROUTE

ENKELE SCHATTEN DIE U OP DEZE ROUTE ZULT ONTDEKKEN:

 • de Benedictijner abdij en de smeedijzeren uithangborden van Hautvillers.
 • het uitzichtpunt op het kasteel van Boursault in Venteuil
 • het kasteel van Lodewijk XIII en zijn Mémorial des Victoires de la Marne in Dormans
 • Oeuilly, een dorp "waar de tijd heeft stilgestaan" en dat een bijzondere sfeer uitademt
Eglise de Chavot

DE CÔTE DES BLANCS

VERTREKKEND UIT EPERNAY OF BERGÈRES-LES-VERTUS, BELOOFT DE ROUTE U PRESTIGIEUZE ONTDEKKINGEN.

De Côte des Blancs, de bakermat van de Chardonnay: zijn dorpen met beroemde namen staan in de vorm van een amfitheater op de heuvelhelling. Van Épernay naar Vertus, ligt de Côte des Blancs, in noord-zuid richting, op de rand van het plateau de Brie. Uw avontuur begint in Épernay, met een klim over de beroemde Avenue de Champagne, waar de meest prestigieuze namen elkaar opvolgen. Rond de Mont Bernon trekkend via Chouilly, daalt u weer af naar Pierry (kasteel, provisiekamers en kelders van de 18e eeuw) om de kerk van Chavot-Courcourt (12e eeuw) te ontdekken, een eilandje te midden van de wijngaarden.

ZIE THE ROUTE

ONDERWEG:

 • Uw avontuur begint in Épernay, met een klim over de beroemde Avenue de Champagne, waar de meest prestigieuze namen elkaar opvolgen.
 • Contournant le Mont Bernon par Chouilly, vous redescendrez sur Pierry (château, cellier et caves du XVIIIe) pour découvrir l'église de Chavot-Courcourt (XIIe), seul îlot au milieu d'un océan de vignes.
Château de Montmort - fermé au public

COTEAUX DU SÉZANNAIS EN COTEAUX DU PETIT MORIN

VANAF BERGÈRES-LES-VERTUS OF VILLENAUXE-LA-GRANCE, LIGGEN ER TALLOZE, ZEER INTERESSANTE HISTORISCHE GETUIGENISSEN LANGS DE ROUTE.

De route die u door een landschap van bocage, moerassen en wijnbouw leidt, onthult een typologie van percelen met wijngaarden onderbroken door bosjes en velden in een afwisselend reliëf. Voor de liefhebbers van mooie bouwwerken is er veel te ontdekken: kastelen (Montmort-Lucy, Etoges), kerken (Allemant, Barbonne-Fayel, Vert-Toulon…), abdijen (Cisterciënzerabdij Notre-Dame du Reclus in Talus-Saint-Prix, Baye, Oyes), maar ook menhirs en dolmens!

Dit gebied was ook getuige van gevechten tijdens de eerste wereldoorlog. Daarom werd er een indrukwekkend nationaal monument opgericht ter herdenking van de soldaten van de eerste slag aan de Marne, evenals een museum, in Mondement.

ZIE THE ROUTE

 • Ontdek de charmante stad Sézanne, bewonder de kastelen van Sézanne en Etoges
 • Laat u meevoeren tot Chantemerle, en dan naar Villenauxe-la-Grande, gekend om zijn keramiek en aardewerk. U kunt deze route aangenaam afsluiten met de oude huizen van de stad en de kerken Saint-Pierre en Saint-Paul, met een majestueus koor. 

WIST U DAT?

In de hele streek viert men elk jaar, de zondag na 22 januari, Saint Vincent de patroonheilige van de wijnbouwers. Elke dorp in de Champagne bezit zijn eigen broederschap waarvan één lid het voorrecht heeft de staf van Saint Vincent vast te houden.


Ter gelegenheid van dit zeer populaire feest in de streek worden veel folkloristische kostuums gedragen en wordt er een plechtige mis gehouden gevolgd door een banket en een diploma-uitreiking.