SAINTE-MÉNEHOULD & OMGEVING

De Argonne-streek grenst aan de vlaktes van de Champagne

petite cité de caractère® 

Sainte-Ménhould dankt zijn naam aan een jong meisje, Manehildis uit de 5e eeuw, die zich onderscheidde door haar goedheid en vroomheid.

Het werd in de 18e eeuw na een vernietigende brand volledig heropgebouwd. Het heeft een unieke stijl. Op de heuvel waarop zich het kasteel met zijn onbetwistbaar cachet bevindt, bleven ook oude huizen en een kerk uit de 18e eeuw bewaard. 

De plaats wordt vaak in verband gebracht met de vlucht van Lodewijk XVI, de veldslag van Valmy of de conflicten van de eerste wereldoorlog. Het stadje bewaart talrijke sporen van zijn verleden die graag willen worden ontdekt!

Forêt d'Argonne

EEN RIJKE NATUUR

In het begin van de middeleeuwen begonnen de monniken de wouden te ontginnen. Op die manier zijn de abdijen van Beaulieu, Moiremont, Châtrices en La Chalade ontstaan. Het hout dat in overvloed aanwezig was diende als brandstof voor de glasnijverheid en het aardewerk, waarvan de meest bekende de “Islettes” zijn, borden uit de 18e eeuw, die erg zijn gegeerd door verzamelaars.

Doordat de Argonne bezaaid is met meren en bossen biedt de streek ook een weelderige fauna en flora die zeer geschikt is voor groene uitstappen!

Dit kan te voet, met de fiets, te paard of met een waterfiets. Het prachtige gebied met zijn schitterende kleuren in elk seizoen is de ideale plaats voor een uitstap in volle natuur...

Centre Historique de Valmy 1792

VELDSLAG VAN VALMY

Ontdek de imponerende site waar zich in 1792 de veldslag van Valmy heeft afgespeeld. Het Franse leger aangevoerd door Dumouriez leverde er slag tegen de coalitietroepen van de Europese vorstenhuizen. Generaal Kellermann voerde het bevel over het centrum van het leger dichtbij de molen.

Op de ochtend van 20 september vond de aanval plaats. De molen van Valmy, een iconisch symbool, werd tijdens de veldslag het richtbaken voor de Pruisische artillerie en het toneel van een artillerieduel. Deze overwinning bracht de volgende dag, op 21 september 1792, de uitroeping van de republiek met zich mee.

Het Centre historique Valmy 1792 brengt u terug naar de tijd van deze historische veldslag waarover Goethe de volgende beroemde woorden uitsprak: “Op die dag, op die plaats, begon er een nieuw tijdperk voor de wereld en u zult kunnen zeggen: ik was er bij.”

DOM PÉRIGNON, KIND VAN SAINTE MÉNEHOULD

Dat hij als vader van de champagne wordt beschouwd, in elk geval de producent van de beste champagnewijnen, en een ereburger is van Hautvillers, is alom bekend.

Zijn geboorteplaats daarentegen is minder bekend.

Om dit niet te vergeten heeft Sainte-Ménehould in 1956 te zijner ere een standbeeld opgericht, waarop hij figureert met een “zoetzuur” glimlachje.

TOCHTEN IN DE ARGONNE

Indien u een overtuigd mountainbiker en natuurliefhebber bent, zijn de bossen van de Argonne, de groene long van de Marne, de ideale plaats voor u!

Mountainbikers en wandelaars vinden hier talrijke en gevarieerde circuits door uitgestrekte bossen, groene graslanden, langs meren en ongerepte dorpen..

Circuits ideeën

Bière de Valmy

Gastronomie in Sainte-Ménehould

Chocolade, honing, bieren uit Orgemont of Valmy en andere specialiteiten ontbreken hier niet en kunt u ontdekken bij de producenten of de plaatselijke restauranthouders... 

Smulpapen moeten zeker de befaamde pied de cochon (varkenspoot), een plaatselijke specialiteit van Sainte-Ménehoud, proeven. Het verhaal gaat dat het gerecht ontstond door de verstrooidheid van een jonge leerling-kok die op een fornuis, een nacht lang,  een ketel met varkenspoten had laten staan. Het resultaat; de huid, het merg en het bot waren week en eetbaar geworden. Zo verwierf dit gerecht vanaf 1790 zijn culinaire faam in de Champagne en erbuiten. 

Uw contactpunt 

Office de Tourisme de l'Argonne champenoise 

15 place du Général Leclerc - 51800 SAINTE-MÉNEHOULD - +33 (0)3 26 60 85 83 - www.argonne.fr

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Enkele suggesties om Sainte-Ménehould en omgeving te ontdekken tijdens een wandeling of een vakantie!