SPECIALITEITEN

Met het vieren van de kroningen van bijna alle Franse koningen raakte de Champagnestreek gewend aan verfijnde lekkernijen. De tradities op het gebied van gastronomisch genot worden nog steeds met heel veel zorg voortgezet.

SMAAKPAPILLEN OP SCHERP!

Wijngaardslakken uit de Champagne… met Champagnesaus, verder nog de vermaarde en gezochte varkenspoten « à la Menou »,  en de heerlijke taart met roze biscuits en zijn magisch amandelparfum.
De gastronomie van de Marne is zowel verrassend als verfijnd, naar het voorbeeld van zijn vermaarde wijnen. 

Distillerie Guillon

ER IS MEER DAN CHAMPAGNE IN DE CHAMPAGNE!

Bij het aperitief of met meloen, rauwe ham en zelfs foie gras is de amberkleurige champagne ratafia een zeer gewilde en krachtige gast op de meest verfijnde tafels. Een andere goede verrassing uit de Champagnestreek is single malt... dat in de Montagne de Reims wordt gemaakt waar het bronwater even zuiver is als in Schotland!

Er zijn ook talrijke gebrouwen bieren te ontdekken. Maar de Champagnestreek is ook het land van de heldere wijnen, waarvan de beroemdste de rode Bouzy is. Deze wijn werd geschonken bij de eetfestijnen van de Franse koningen tijdens hun verblijf in Reims. Wellicht is de aanwezigheid van een trotse bronzen haan naast de kerk van Bouzy te verklaren door het feit dat het recept "coq au vin" zo beroemd is geworden.

Spécialité de Reims : Croquignoles Fossier

DE AZIJN EN MOSTERD VAN DE CHEFS

De azijn van hoge kwaliteit, die afkomstig is uit de verwijderde moer van de champagnewijnen, heeft een heldere of donkere robe en staat op tafel bij de beroemdste chefs. Want een azijn moet je, net als wijn, degusteren. Er wordt dan gesproken over fruitige, bloemige en vanille aroma's. En wat de mosterd betreft, de ontwikkelaars ervan leggen geen grenzen aan hun creativiteit, zowel voor de ontwikkeling van het product als voor het gebruik ervan. De mosterd van Reims, lichtgeel met zijdeachtige korreltjes, pistachegroen of paars, is een bron van originaliteit: een varkenshaasje met mosterd met wijnmost is een ware delicatesse ...

Meer informatie

CROQUIGNOLES ? WAT IS DAT IN HEMELSNAAM?

Croquignoles zijn zeer kleine krokante roze of lichtgele koekjes met een ronde of langwerpige vorm, die u afzonderlijk of bij crèmes, mousses en andere nagerechten kunt degusteren... De nonnettes, gebakjes op basis van peperkoek en honing met een zacht middenstuk van sinaasappel- of mirabellenjam, zijn een waar smaakgenot. De kinderen die deze gebakjes proeven, kunnen zich deze ervaring hun hele leven herinneren. En als we het over koekjes hebben, mogen we het beroemde roze koekje niet vergeten, ofwel de "biscuit de Reims", dat met poedersuiker is bestrooid en vroeger bij een glaasje champagne of in Bouzywijn gedoopt werd gegeten. De champagnekurken van chocolade met likeur (fijne champagne) erin, zijn na de koekjes een summum van genot.

LOKALE KEUKEN

Kool, wild en granen zijn de traditionele ingrediënten van de Champagne-keuken. De potée champenoise met zijn kleine zoutproduct, geflankeerd door een mooie in bouillon gekookte kool is de perfecte illustratie.

Maar de smaken van de Marne zijn ook champagne linzen, fijner en licht roze, Reims ham, gekruid met champagne, gevormd en gepaneerd, de varkenspoot "Sainte-Menou" lang gestoofd en daarna gepaneerd. Er zijn maar weinig kazen die de tafels van de Marne sieren, maar er zijn wel een paar kleine heerlijke boerengeiten te ontdekken...

Enkele gastronomische suggesties