BUITENGEWONE BOSSEN

Een opmerkelijk bosbestand!

NATIONALE ERKENNING

De drie staatsbossen van La Montagne de Reims (Chêne à la Vierge, Hautvillers en Faux de Verzy) werden in september 2016 onderscheiden met het label Forêts d'Exception®.

Deze onderscheiding van het Office National des Forêts is een erkenning voor een voorbeeldige gezamenlijke aanpak, opgestart door 35 lokale actoren, voor de invoering van maatregelen om het bijzondere bosareaal te beschermen en te bevorderen. 

Vanaf 2008 werden zeventien bossen gekozen uit de staatsbossen die worden beheerd door de ONF. Zij zetten zich in om een duurzaam antwoord te bieden dat afgestemd is op de verwachtingen van het publiek: aantrekkelijk landschap, uitleg over de natuur en plaats van herbronning!

Chêne à la vierge

Het forêt du Chêne à la Vierge is ontstaan uit een samenvoeging van twee staatsbossen: het Chêne la Vierge in het oosten en Sermiers in het westen. Het bos dankt zijn naam aan een legende uit de middeleeuwen, toen houthakkers een beeldje zouden hebben gevonden van de maagd Maria in een boom... Naar aanleiding van dit "wonder" wordt elk jaar een pelgrimstocht gehouden, de 3e zondag van september.

In het noordwesten kunt u de sector van La Noëlle ontdekken met een aangenaam botanisch pad. Tijdens de wandeling kunt u ook zes opmerkelijke bomen ontdekken die groeien op het massief van de Montagne de Reims.

Pad met opmerkelijke

Verzy

Het bos van Verzy staat vol beuken met kronkelige takken en stammen waarvan de oorsprong nog altijd een mysterie vormt. Ze worden doorgaans dwergbeuken of Faux de Verzy genoemd.

Op 57 hectaren verwelkomt het biologisch reservaat van Verzy de bezoekers in een bos dat uniek is in de wereld met meer dan 800 soorten!

Via een pad met het label Toerisme & Handicap kunnen wandelaars deze verbazingwekkende bomen ontdekken tijdens een wandeling van ongeveer twee uur door dit beschermde gebied. 

Men kan dit gebied ook ontdekken met behulp van de app "En forêt de Verzy", gratis beschikbaar op AppStore en GooglePlay. Deze pedagogische en speelse tool biedt u tijdens de wandeling archieven, oude postkaarten, interviews... U komt alles of bijna alles te weten over deze mysterieuze bomen! 

Meer informatie

Hautvillers

De historische wijngaarden van Hautvillers zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco voor de wijngaarden, champagnehuizen en -kelders van de Champagne. Het 408 hectare grote staatsbos, een echter bergrug die boven de wijngaarden van de Champagne uitsteekt, structureert het landschap dat moet worden beschermd en behouden.

Het bestaat voornamelijk uit de wintereik (63%) en bevindt zich geheel in het Regionale Natuurpark van de Montagne de Reims. Ontdek het bos op uw wandelingen met: 

  1. een ludiek en pedagogisch parcours van ongeveer 2 kilometer, voor iedereen toegankelijk "sentier du Pic noir"
  2. De liefhebbers van flora zullen de voorkeur geven aan het botanisch pad  "sentier botanique des Rinsillons"
  3. Het bos is ook te ontdekken via de  "Boucle de Bellevue", een pad van 8 kilometer lang door wijngaarden en bos...

UW CONTACTPUNT 

PARC NATUREL RÉGIONAL DE LA MONTAGNE DE REIMS

MAISON DU PARC - 51480 POURCY - 03 26 69 44 44 - www.parc-montagnedereims.fr

SELECTIE VAN UITSTAPJES