Geheugen op scherp

De Marne, een eeuw aan herinneringen

De Marne was een van de plaatsen van de grote veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog

Elke plaats draagt er nog de sporen van die heden ten dage nog zichtbaar zijn. Belangrijke herdenkingsplaatsen nodigen uit tot bezinning. Fort la Pompelle, Monument van Mondement, Monument van Navarin, het herdenkingsmonument voor de twee slagen aan de Marne te Dormans, Interpretatiecentrum Marne 14-18 te Suippes, Mont-Moret, Herdenkingsplaatsen in Argonne en talrijke militaire begraafplaatsen; de herinnering aan de voorbije eeuw is duidelijk aanwezig.

Ontdek nu de plaats gewijd aan de nagedachtenis van de Marne

La Marne, le nom des deux batailles décisives de la Grande Guerre ; le nom d’un territoire qui aujourd’hui encore, au travers de profondes cicatrices, témoigne de l’âpreté des combats qui ne cessèrent de s’y dérouler tout au long de cette Grande Guerre, de 1914 à 1918.


Des monuments emblématiques et de nombreux cimetières jalonnent le tracé de l’ancien front. Une multitude de nationalités est ici représentées et le sol marnais recueille avec respect le plus grand nombre de sépultures militaires de tous les départements français avec 164 145 tombes de soldats.

Mobiele app voor de herdenking van de 1e Wereldoorlog

Ontdek de app "Geschiedenis 14-18"  en ontdek de geschiedenis van de Grote Oorlog in de Champagne en de Ardennen met de verslaggever Augustin Berger.

Tussen 1914 en 1918 speelt de Eerste Wereldoorlog zich voornamelijk af op het Westelijk front van Europa.

Een lijn van meer dan 700 kilometer van de Noordzee tot Zwitserland, waarop de grootste gevechten losbarstten van de Grote Oorlog: de Marne, de Artois, de Champagne, Verdun, de Somme, de Chemin des Dames...

Een eeuw later gaat een reporter op onderzoek aan het westelijk front van de Grote Oorlog. Augustin… een voornaam die zijn ouders hem gaven ter nagedachtenis van Auguste Thin, de korporaal die de onbekende soldaat moest aanduiden die vandaag rust onder de Arc de Triomphe in Parijs...

Beschikbaar in de App Store en Google Play:

www.zevisit.com/application/histoires1418

Fort de la Pompelle

De Marne: een zwaar eerbetoon aan de "Grote Oorlog"

4 jaar lang heeft het departement Marne een hoge tol betaald voor haar bijdrage aan de “Grote Oorlog”, in de sector van het front in de Champagne. Niet minder dan vier veldslagen vonden hier plaats:

  • Het krachtige Franse offensief van 25 september 1915,
  • De herovering van het massief van Moronvilliers in april /mei 1917
  • Het afslaan van de ultieme Duitse aanval met de naam "FRIEDENSTURM" door het 4de Leger van generaal Gouraud op 15 juli 1918
  • en tenslotte het Frans-Amerikaanse slotoffensief van 26 september 1918 dat leidde tot de bevrijding van Sommepy en eindigde op 11 november te Sedan

Zoek naar graven

Het is soms moeilijk de plaats te vinden waar een soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog is gesneuveld.

MEMORIALGENWEB

MemorialGenWeb biedt een zeer complete database, deze site maakt het mogelijk om op efficiënte wijze zoekopdrachten uit te voeren voor begrafenissen (necropolissen, militaire pleinen, geïsoleerde graven), het biedt een departementale en gemeentelijke versie van het herdenkingserfgoed van hedendaagse conflicten en voor elke "Dood voor de Frankrijk ”vermeld, een individueel dossier.

MÉMOIRES DES HOMMES

 

Deze website van het Departement Geheugen, Erfgoed en Archieven (DMPA) van het Ministerie van Defensie maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar de overledenen in een hedendaags conflict uit databases die online beschikbaar zijn.