INHEEMSE PLANTEN

Ontdek de grote diversiteit van planten van de Marne

ONZE OPMERKELIJKE PLANTEN 

De biodiversiteit van de natuurgebieden is zeer rijk in de Champagne. Globaal tellen de natuurgebieden in de streek, belangrijk omwille van hun ecologie, fauna en flora, meer dan 4000 soorten.

De bossen, parken en tuinen herbergen soorten die specifiek zijn voor e Marne.  

De beroemde « Faux de Verzy » in het hart van de Montagne de Reims staan zij aan zij met de « Rose Marne » en de « Orchideeën van de Champagne » ...

Iris de Bouzy

DE IRISSEN VAN BOUZY

Bouzy en Champagne is niet alleen bekend om zijn rode wijn, maar ook om de Iris « Bouzy-Bouzy ». Een iris met de kleur van rode wijn.  In dit dorp tussen Reims en Epernay teelt men al tientallen jaren irissen. De kalkrijke en poreuze grond van Bouzy is zeer geschikt, want de iris houdt niet van kleverige bodems en heeft niet veel water of meststoffen nodig.


Irissen staan graag op een zonnige plaats, het is de ideale plant om langs een zeer warme muur te planten.
Vanaf de maand mei bloeien ze hier met honderden in Bouzy!

DE MARNE-ROOS

In 1915 werd de roos « La Marne » gecreëerd door de rozenkweker Barbier uit Orléans. Deze roos is een eerbetoon aan de Franse soldaten die op 6 september 1914 als overwinnaar uit de 1e Slag van de Marne kwamen.

Hij heeft glanzende donkergroene bladeren, is ziektevrij, en heeft roze hooggroeiende halfdubbele bloemen en een wit hart.

De eigenschappen van deze roos vervagen langzamerhand en deze roos verdwijnt uiteindelijk uit de kwekerijen. In 1995 bewondert Edith Brochet Lanvin, boomkweekster in Nanteuil la Forêt en specialiste in historische rozen, deze rozelaar in een boek, gefotografeerd op een kerkhof in Californië. Na enkele opzoekingen slaagt zij erin de rozelaar van l’Haye les Roses te vinden en te enten voor een roos die geschikt is voor de grond in de Marne.

Sindsdien is de roos het symbool van het departement van de Marne, en sinds 1997 draagt zij de naam "Trophée National du Département Fleuri".

Orchidée de Champagne

DE ORCHIDEEËN VAN DE CHAMPAGNE

Champagne-Ardenne is zeer rijk aan orchideeën en nieuwsgierige wandelaars vinden hier een vijftigtal soorten, van de monorchis in de moeraslanden tot de aangebrande orchis op de kalkhoudende graslanden.

Over het algemeen groeien orchideeën op schrale, droge, kalkrijke gronden. Maar we kunnen ze ook vinden in vochtige en zure gebieden. In onze streek bloeien ze hoofdzakelijk van april tot juni.

Het huis van het Regionale Natuurpark van de Montagne de Reims biedt rondleidingen aan om deze kwetsbare en delicate plant te ontdekken in zijn natuurlijke milieu.

DE PIOENROOS

De pioenroos "Victoire de la Marne" werd gecreëerd in de tijd van de Eerste Wereldoorlog als eerbetoon aan de strijd in 1914.

Het is een rustieke en robuuste, ronde, dubbele pioenroos, licht framboos van kleur, die na enkele jaren een spectaculaire bloei laat zien.

Ze is verkrijgbaar in de Jardin Botanique de la Presle.

OUDE FRUITBOMEN

70 soorten van oude fruitbomen van de streek van Argonne, vroeger bekend om zijn cider, zijn te zien in Noirlieu in de GAEC des pépinières Defontaine. « Pomme d’api, chrétien rouge, court pendu, pépin sonnant » de mensen hadden vroeger veel humor als het aankwam op het dopen van nieuwe variëteiten. De smaak voor het authentieke vraag aandacht voor diversiteit en het hele team van de kwekerij haalt hieruit een enorme persoonlijke voldoening.

Het is ook een gekend en erkend conservatorium van fruitbomen, erkend door de Conseil Départemental van de Marne.
 

SPIRAEA MAGNUM ROSE

Een uniek specimen dat voortkomt uit het zaad van de Spiraea Magnum Rose, afkomstig van een Japanse Spiraea van normaal minder dan 1 m hoog, is een uiterst reus: 2,30 meter.

DE HORTENSIA "LA MARNE"

Deze variëteit van de Belle Epoque, gecreëerd door E. Moulière in 1917, in een eerbetoon aan de strijd in de Grote Oorlog.

Deze hortensiavariëteit met dikke, robuuste stengels draagt enorme gekartelde bolvormige bloemen in geraffineerde, zeldzame halftinten gaande van roze-mauve tot blauw afhankelijk van het soort grond. 

Ze is verkrijgbaar in de Jardin Botanique de la Presle.

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Zet uw ontdekking van bomen, planten en tuinen voort...