BLOEMENIN de champagne

Idyllische ontmoetingen in en rond de tuinen...

LANDSCHAPPEN EN TUINEN VAN DE MARNE

De schoonheid van de wijnhellingen, de rijkdom van het erfgoed en de uitgestrektheid van de meren weerspiegelen een geografie van geluk, maar dit voelen we ook in het leven van alledag in de bloemrijke steden en dorpen.

Buitengewone herenhuizen en landhuizen, bossen en weiden worden omgeven door opmerkelijke bomen, kleurrijke bloemen en originele planten... een streling voor de ogen en de zintuigen! De tuinliefhebbers openen hun tuinen, we verkennen al kuierend de bloemrijke dorpen, de levendige parken nodigen in elk seizoen uit tot flaneren. 

Open de deuren van de huizen en de hekken van de tuinen, ontdek de beschermde natuurgebieden, de bloemen en bladeren, de Marne biedt u een oase van natuur!

Sentier du Pic Noir - Hautvillers

BUITENGEWONE BOSSEN

Rosier Marne

INHEEMSE PLANTEN

Jardin des mots

Jardin des mots

PUUR NATUUR

Het Regionale Natuurpark van de Montagne de Reims, tussen Reims en Epernay, vormt een echte oase voor het behoud van dier- en plantensoorten en traditionele architectuur (romaanse kerken, wegkruisen, wasplaatsen...).

De bezoekers kunnen hun hart ophalen met bijna 300 km gemarkeerde wandelpaden en er zijn talrijke fiets- en ruiterroutes aangelegd evenals geologische ontdekkingsroutes.

Het Parc herbergt een overvloed aan schatten: bijvoorbeeld de wilde orchideeën van de Champagne en de Faux de Verzy. Deze dwergbeuken met hun knoestige, wanstaltige stammen zijn nog altijd een raadsel voor de wetenschappers en een blijvende bron van verbazing voor de wandelaars...

Met meer dan 800 “Faux”, waarvan sommige wel driehonderd jaar oud zijn, is het belangrijkste reservaat van faux ter wereld. 

Guide des parcs et jardins de la Marne

EEN BEETJE, VEEL, HARTSTOCHTELIJK, WAANZINNIG VEEL

De Marne zet de poorten van zijn Parken en Tuinen open! In deze gids ontdekt u een presentatie van het 1e bloemrijke departement van Frankrijk, met gemeentes met het 4-bloemenlabel, parken en tuinen, natuurgebieden, evenals een agenda met thema-evenementen.

Gids voor paarken en tuinen

BLOEMRIJKE WANDELINGEN

Om de taal van de bloemen te begrijpen bieden de bloemrijke steden en dorpen van de Marne aan de bezoekers die houden van bloemen en mooie landschappen sinds 2010 de "Balades Fleuries®".

Deze niet-begeleide, gratis themabezoeken, een uniek concept in Frankrijk, zijn bewegwijzerd als een gemakkelijk pad. Langs het hele parcours nodigen borden u uit om de bloemen op uw gemak te ontdekken, bewonderen en ruiken. Onderweg ontdekt u ook het plaatselijke erfgoed: kerken, fonteinen, wasplaatsen..., en zult u ook andere wandelpaden kruisen die tot verkenning uitnodigen.

Idyllische landelijke wandelingen om u te herbronnen en om uw liefde voor planten en natuur te delen met anderen!