Champagne & Unesco

WERELDERFGOEDLIJST VAN DE UNESCO

Om op de werelderfgoedlijst te worden geplaatst, moet de betreffende locatie een uitzonderlijke universele waarde hebben. Op deze lijst staan is een waar keurmerk van uitmuntendheid en een grote eer voor de betreffende natuurgebieden en culturele bezienswaardigheden.

Dankzij zijn grote verscheidenheid aan landschappen en een uniek historisch erfgoed is Frankrijk een van de landen met de meeste locaties op deze lijst.

HEUVELS, HUIZEN EN KELDERS VAN DE CHAMPAGNE

De inschrijving, in juli 2015, van de Heuvels, Huizen en Kelders van de Champagne, is een waar eerbetoon aan het handelen van de mens en de natuur. 

Het is een alchemie die geleid heeft tot een kwaliteitswijn, wereldwijd erkend als het symbool voor vieringen, verzoeningen en feestelijke evenementen!

Sortie vélo à Verzenay

CULTURELE BEZIENSWAARDIGHEDEN

 Ook de schatten van het erfgoed die ook op de lijst staan, heten u welkom:

 > De Route naar Santiago de Compostella met de etappes van de kapittelkerk en het Musée du Cloître Notre-Dame-en-Vaux in Châlons-en-Champagne en de Basiliek Notre-Dame de l’Épine

Het ensemble Kathedraal Notre-Dame, Palais du Tau en de voormalige Abdij Saint-Remi in Reims.

Rêve de couleurs - Cathédrale de Reims

Hiermee wordt de aandacht gevestigd op locaties die representatief zijn voor de wijnbouw in de Champagnestreek:

> De heuvels van de Marnevallei, van Cumières tot Mareuil-sur-Aÿ, via Cumières,

 > De heuvel van Saint-Nicaise (en het erfgoed van de in krijt uitgegraven kelders) in Reims

> De Avenue de Champagne in Epernay.

Meer informatie

Collégiale Notre Dame en Vaux - Châlons-en-Champagne

HEUVELS, HUIZEN EN KELDERS VAN DE CHAMPAGNE OP DE WERELDERFGOEDLIJST


De Heuvels, Huizen en Kelders van de Champagne staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO onder de categorie “culturele landschappen”.

Drie ensembles die samen het ingeschreven Erfgoed vormen, belichamen samen de Champagnestreek en vertegenwoordigen de functies van leefomgeving, werkomgeving en vitrine van traditioneel vakmanschap. Zij vormen samen de plek waar de referentiemethode voor het produceren van schuimwijnen gecreëerd werd. Champagne is een kwaliteitswijn die wereldwijd erkend wordt als het symbool voor vieringen, verzoeningen en feestelijke evenementen.

 DOOR DEZE INSCHRIJVING ONDERSTREEPT DE UNESCO 

"HET UNIEKE SYMBOLISCHE BEELD VAN DE CHAMPAGNE ALS SYMBOOL VAN DE FRANSE LEVENSKUNST"

DE 3 ENSEMBLES

  • De wijngaarden van de Marnevallei tussen Hautvillers en Mareuil-sur Aÿ, waar in het hart van de wijngaarden de essors (de luchtkokers van de wijnkelders), de loges (piepkleine huisjes waar de wijnboeren konden schuilen)... en de gegraveerde paaltjes die de grens tussen de verschillende percelen aangeven, zichtbaar zijn.
  • De 370 in krijt uitgegraven wijnkelders en de 25 kilometer aan kelders onder de heuvel Saint-Nicaise in Reims, oude putten voor het opgraven van de krijtsteen, waar de inhoud van tientallen miljoenen flessen op de juiste temperatuur aan het rijpen is…
  • De Avenue de Champagne in Epernay (met daaronder 110 kilometer aan kelders). Aan deze eeuwenoude weg liggen de mooiste herenhuizen (kastelen) van de Champagnestreek, in de 19e eeuw gebouwd door rijke wijnhandelaren.

SCHATTEN VAN HET ERFGOED

 Ontdek deze rijkdommen van onschatbare waarde tijdens een bezoek aan de locaties van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO!