Ontdek ons op de sociale netwerken

De fietsroute van het kanaal Haute-Seine

FOCUS OP DE GREENWAY V 33

De fietsroute van het Boven-Seine-kanaal

CONFLANS > CLESLE

De 20,2 km lange fietsroute-groene route van het kanaal Haute-Seine, waarvan er 17 in de Marne liggen, loopt door acht gemeenten (Clesles, Saint-Just-Sauvage, Bagneux, Saron-sur-Aube, Marcillly-sur-Seine, Conflans-sur-Seine in de Marne; Saint-Oulph, Crancey in de Aube). Het loopt verder in het departement Aube en maakt deel uit van de nationale route V33 die Le Havre met Troyes verbindt.

De Seinevallei, een echt biodiversiteitsreservaat, herbergt een uitzonderlijke flora en fauna die eigen zijn aan deze wetlands. Veel vogels vinden er een schuilplaats. De viseters, de visdief en de ijsvogel vliegen over de waterweg om zich te voeden met kleine visjes. De kleine roodborsttapuit, een insectivoor, verkiest de weiden. Een groot aantal insecten (vlinders, sprinkhanen, sprinkhanen, libellen, enz.), met name de moerasparelmoervlinder, eveneens een beschermde vlinder, kan in deze habitats worden waargenomen. De gevlekte pelodyte, een nationaal beschermde amfibie, zal een schuilplaats vinden in de tijdelijke poelen.

In de vochtige weiden van het Bassée gedijen zeldzame en beschermde plantensoorten zoals de Britse bosbraam, de hoekige look, de gewone gratiola en het hoog viooltje.

DE ESSENTIALEN

> De huizen aan de kade van de Seine in Marcilly-sur-Seine

De stad, gelegen aan de samenvloeiing van de Seine en de Aube, profiteerde van de ontwikkeling van brandhout dat in de 15e eeuw naar Parijs dreef. Deze prachtige huizen, gebouwd in de 16e eeuw, getuigen van deze periode van welvaart.

> De guillotine sluizen in Saint-Just-Sauvage

Zij ontlenen hun naam aan het hoge openingsmechanisme voor de doorvaart van boten. Een prachtig getuigenis van de werken die de toenmalige ingenieurs aan dit door Napoleon I in het begin van de 19e eeuw geïnitieerde kanaal hebben uitgevoerd.

> De Saraceense toren van de kerk in Clesle

Deze kerk, die in de 12e eeuw werd gebouwd en in de 16e werd herbouwd, onderscheidt zich vooral door haar Saraceense toren, waarvan de oorsprong tot op heden een mysterie blijft. Of het nu een "kaastoren" was of een constructie gebouwd in ruil voor de vrijlating van Ogier, baron van Anglure, die door de sultan Saladin gevangen was genomen tijdens de derde kruistochten, deze toren is zeker een bezoekje waard om er zelf een idee van te krijgen.

GEDRAGSCODE

De fietsroute is een wandelroute die openstaat voor alle vormen van verkeer (fietsen, lopen, skeeleren, enz.). Om de ruimte goed te delen, moet iedereen respect tonen voor anderen en zich beleefd opstellen.

- Niet geschikt voor ruitergebruik, de fietsroute is niet geschikt voor paarden.
- Gemotoriseerde voertuigen mogen geen gebruik maken van de fietsroute, met uitzondering van de voertuigen die daartoe gerechtigd zijn (dienstvoertuigen, voertuigen van VNF en departement, voertuigen van hulpdiensten, onderhoudsvoertuigen, landbouwvoertuigen, omwonenden en voertuigen met een vergunning van VNF).
- De Veloroute maakt gebruik van VNF-dienstwegen en houtkapwegen. Om het werk van agenten en boeren niet te hinderen, geef hen alstublieft voorrang.
- Honden moeten aangelijnd zijn.
- Houd uw snelheid onder controle, vooral wanneer er veel verkeer is, en geef uw aanwezigheid aan voordat u inhaalt.
- Bescherm het milieu: laat geen afval achter en respecteer de plantages.
- Respecteer het meubilair en de uitrusting die voor iedereen beschikbaar zijn.
- Respecteer naburige eigendommen en gewassen.
- Voor uw veiligheid en die van uw personeel is "voet aan wal" verplicht in de sluiszones en de passage van industrieterreinen.
- Respecteer alstublieft de rust en stilte van de vissers. Vissers, gelieve de doorgang vrij te houden voor gebruikers en voertuigen van hulpdiensten.
- In geval van nood: bel 112

DE FIETSKAART

Ontdek met de fietskaart onze selectie van bijna 50 routes die zowel geschikt zijn voor vrijetijdsbesteding met het gezin als voor sportievelingen!

Voor een groene ontsnapping, met de fiets of mountainbike, voor een korte lus of een lang circuit langs de Greenway, de fietskaart zal uw metgezel zijn voor al uw ritten!

DOWNLOAD