EPERNAY EN DE WIJNGAARDEN

Tussen Epernay en Dormans bieden de wandelwegen langs de meanders van de Marne u een verlokkelijke manier om de wijngaarden te verkennen

WIJNGAARDEN EN LANDSCHAPPEN VAN DE CHAMPAGNE

UITZONDERLIJKE PANORAMA’S EN UITZICHTSPUNTEN TE MIDDEN VAN WIJNGAARDEN EN BOSSEN

Aan de voet van het Natuurpark van de Montagne de Reims en langs beide zijden van de Marne bevinden zich de wijngaarden van de Champagne die in alle seizoenen voor een variatie aan kleuren in het landschap zorgen.

Met twee van de drie namen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco voor de wijngaarden, champagnehuizen en -kelders: de historische wijngaarden van Hautvillers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ en de Avenue de Champagne en het Fort Chabrol in Epernay: deze troeven kunnen niet anders dan u bekoren... 

Kom de geheimen van de champagne ontdekken, koele wijnkelders bezoeken, en de koning der wijnen proeven!

Epernay

HOOFDSTAD VAN DE CHAMPAGNE

Verken de prestigieuze Avenue de Champagne:  Mercier, Moët et Chandon, De castellane, Perrier-Jouët... om maar enkele van de 35 champagnehuizen te noemen die Epernay telt. Sommige daarvan zijn wereldberoemd.

Epernay maakt echter nog meer indruk als men hoort dat zich onder onze voeten, in 110 km van in de krijtrotsen uitgehakte galerijen, meer dan 220 miljoen zorgvuldig bewaarde flessen bevinden.

FAVORIET

KABELBALLON

Vanuit een kabelballon hebt u vanop 150 meter hoogte een onvergetelijk uitzicht van 360° op Epernay en de Champagnestreek.

LES HABITS DE LUMIÈRE

Chaque année, la capitale du Champagne revêt ses habits de lumière le dernier week-end avant l’entrée dans la saison hivernale.

Pendant trois jours, la ville d’Epernay célèbre son patrimoine culturel et gastronomique dans une ambiance festive.

Hautvillers

Hautvillers

BAKERMAT VAN DE CHAMPAGNE

Het traditionele en pittoreske dorpje Hautvillers , in het Parc Naturel de la Montagne de Reims, bevindt zich te midden van de wijngaarden en dankt zijn bekendheid voornamelijk aan Dom Pérignon, vader van fundamentele ontdekkingen zoals de assemblage van druiven uit verschillende streken. 

Hautvillers is een etappe die niet mag ontbreken op uw tocht door de Champagne. Het stelt u talrijke activiteiten voor verbonden met champagne. De abdij van Hautvillers zelf is niet open voor het grote publiek, maar u kunt wel de ermee verbonden kerk van Saint-Sindulphe en de graftombe van Dom Pérignon bezoeken.

FAVORIET

U kunt hier de typische architectuur van de Champagne bewonderen en een leuke wandeling maken door de straatjes waar 140 smeedijzeren uithangborden de beroepen aangeven!

Statue pape urbain II - Châtillon sur Marne

Châtillon-sur-Marne

Dit in vroegere tijden versterkte dorp heeft nog de sporen van zijn nauwe straten bewaard. Een deel van de vroegere rechtbank van de baljuw dient nu als stadhuis met een ingang via een prachtige trap met trapleuningen in witsteen, in de stijl van Lodewijk XIII.

Een bezoek aan de stad kan niet volledig zijn zonder een bezoek aan het kolossale, 33 meter hoge standbeeld van Paus Urbanus II dat waakt over de champagnewijngaarden.  Het inwendige van het standbeeld is slechts zelden te bezoeken (een wenteltrap van 90 treden leidt tot okselhoogte van het beeld). 

Van Paus Urbanus II, geboren als Eudes de Châtillon,  onthouden we dat hij in 1095 de eerste kruistocht naar Jerusalem predikte en dat hij twee dagen per week als “Godsvrede” oplegde bij gevechten. De minste schending van deze laatste regel leidde in die tijd tot excommunicatie.

De plaats beschikt eveneens over een oriëntatietafel die het mogelijk maakt de volledige vallei te overzien met de 22 dorpen uit de omgeving.

Dormans

Maarschalk Foch koos Dormans als symmetrisch punt tussen de locaties van de twee veldslagen van de Marne om in 1920, in het park van het kasteel, een van de vier Nationale Monumenten voor de Oorlog 1914-1918 te laten oprichten.

Het architecturaal geheel geeft op indrukwekkende wijze de omvang van de menselijke opoffering van de Grote Oorlog weer. De toegangsweg leidt naar de crypte, de bovenkapel, de kloostergang, de lantaarn van de doden en het ossuarium.

De toegangsweg om het kasteel leidt u naar een bebost park van 24 ha met een boomgaard met plaatselijke soorten en een museum gewijd aan werktuigen uit de Champagne, waaronder een watermolen met een waterrad van 8 m dat tot een van de grootste van Frankrijk behoort.

Ecomusée champenois d'Oeuilly

La belle époque

Oeuilly, dorp "waar de tijd heeft stilgestaan", ademt een bijzondere sfeer uit... Afgesteld op het jaar 1900, laten de ecomusea het dagelijkse leven van de inwoners zien in drie thematische expositieruimtes:

 • Oude werktuigen voor wijn en wijngaard, voor kuiperijen, distilleervaten verzameld rond een alambic uit het wijnjaar 1850 zijn verzameld in een klein “druppel” museum.
 • Een oud klaslokaal roept herinneringen op: de geur van boenwas en inkt vermengt zich. Een zwart bord, een kiel, een ezelsmuts en houten schoolbanken: niets ontbreekt!
 • Het typische huis uit de Champagne waarin het glimmend opgepoetst meubilair, de bedstee, broodoven en oud vaatwerk herinneren aan hoe een familie wijnbouwers leefde op het einde van de 19e de eeuw.

Het ecomuseum geeft van tijd tot tijd de animatie « Dictée du Certificat d’Etudes »... geschreven met de veer: goed humeur en schaterlachen verzekerd!

WEES EEN WIJSNEUS!

WAT HEEFT DE HERTOG VAN GUISE TE DANKEN AAN DE STAD DORMANS?

 1. Een echtgenote
 2. Een litteken
 3. De functie van “konstabel”

ANTWOORD

Het litteken op zijn gezicht, in 1575 veroorzaakt door een schot uit een haakbus aan de voet van het kasteel van Dormans. Dit leverde hem net zoals zijn vader, de historische bijnaam Henri le Balafré (Hendrik met het litteken) op.

UW CONTACTPUNTEN

 • Office de tourisme d'Epernay - Avenue de Champagne - + 33 (0)3 26 53 33 00 - www.ot-epernay.fr

 • Office de Tourisme d'Hautvillers - Place de la République - +33 (0)3 26 57 06 35 - www.tourisme-hautvillers.com

 • Office de Tourisme des Paysages de la Champagne - www.tourisme-paysages-champagne.com
  Bureau d'information de Châtillon-sur-Marne - 4 rue de l'Eglise - +33 (0)3 26 58 32 86 
  Bureau d'Information de Dormans - Château de Dormans - +33 (0)3 26 53 35 86 

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Enkele suggesties om de Epernay en omgeving te ontdekken tijdens een wandeling of een vakantie!