LAC DU DER & EN OMGEVING

Hier is het water koning... Rondom het meer Lac du Der-Chantecoq kan men het weelderige bocagelandschap, dat zo kenmerkend is voor het vochtige deel van de Champagne, ontdekken.

HET LAC DU DER, EEN BINNENZEE

Het reservoir van Champaubert werd in 1938 gecreëerd om Parijs te beschermen tegen de seizoensgebonden grillen van de Seine. In 1974 werd het Lac du Der Chantecoq aangelegd op een plaats die speciaal werd gekozen omwille van zijn waterdichte kleilaag. 

Gedurende 6 jaar verplaatste men 6 miljoen m3 klei, rotsen en beton. Er werden niet minder dan 14 bruggen, 25 km wegen en 24 km dijken aangelegd. De dorpen Nuisement, Champaubert en Chantecoq en een deel van het bos Forêt du Der moesten noodgedwongen verdwijnen. Enkele gebouwen van deze dorpen werden heropgebouwd op de site van het Musée de Pays du Der.

Enkel de kerk van Champaubert, op een vroegere heuvel, nu beschermd door rotsblokken, herinnert eraan dat water niet altijd de welgekomen gast was! 

HET LAC DU DER, VOOR NATUURVAKANTIES

Dit kunstmatig meer van 4.800 ha groot met 77 km oever is een van de grootste van Europa en geeft het landschap een vakantie-uiterlijk!

Het is de ideale plaats voor vakanties in de natuur. Men kan hier met volle teugen genieten van waterplezier, het strand en watersporten. En het hele jaar door kan men lange fietstochten maken over de dijk of de fietspaden in een betoverende omgeving waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen...

Meer informatie

 

DE ROUTE VAN DE KERKEN IN VAKWERK IN DE CHAMPAGNE

De kerken in vakwerkconstructie zijn zeldzaam. De enige bestaande in Frankrijk dateren uit de 16e en 17e eeuw en bevinden zich bij Der. Deze bouwwijze met houten balken beantwoordde aan de toenmalige mogelijkheden en de financiële beperkingen van die tijd: men paste dezelfde bouwtechnieken toe als bij schuren en hallen, en gebruikte hierbij voornamelijk eik. De fragiliteit van de materialen verklaard waarom zij werden gerestaureerd en in een prachtige staat werden hersteld.

In de regio van de grote meren in de Champagne bevindt zich een aantal religieuze bouwwerken van unieke aard in Frankrijk: tien kerken en een kapel, volledig gebouwd in vakwerkstructuur tussen eind 15e eeuw en 18de eeuw.
Door gebruik te maken van landwegen langs waterplassen en meren, bossen en weiden zult u langs dorpen en kerken met een buitengewone architectuur passeren!

WIST U DAT?

Wist u dat het woord « Der » etymologisch een Keltisch woord is en “eik” betekent?

Jardin de l'hôtel de ville - Vitry

Vitry-le-François

In de buurt ligt Vitry-le-François, hoofdplaats van de Perthois streek. Het zal u weten te bekoren door zijn mooie bezienswaardigheden.  Zijn majestueuze kapittelkerk, de Notre Dame de l’Assomption, geklasseerd als historisch monument, is het belangrijkste religieuze monument in classicistische stijl in het Marne-departement.

Het water en de activiteit van de schippers was altijd belangrijk voor de stad. U kunt dan ook flaneren langs de kanalen of de rivier de Marne, te voet of met de fiets, met vrienden of familie.

WIST U DAT?

De bekende « Porte du Pont » aan de westelijke uitgang van Vitry werd in 1939 gedemonteerd en in 1984 aan de noordelijke toegang weer opgebouwd

MEER INFORMATIE

De coteaux de Vitry

Om de reis tussen meer en rivieren af te sluiten met enkele smaakmakers biedt de streek u nog een route tussen wijngaarden en hellingen...

Vertrekkend vanuit Vitry biedt dit traject van de Toeristische Champagneroute voor de bezoekers die verblijven in de regio van Vitry-le-François en het Lac du Der, een nieuwe toegangspoort tot de wijngaarden van de Champagne.

Zo’n zestig kilometer lang slingert de weg zich via kleine weggetjes door de heuvels, bergen en vlakten en biedt u de kans om een twintigtal dorpen te ontdekken met de typische architectuur van het Bocagelandschap in de Champagne.

Meer informatie

Abbaye de Trois-Fontaines

TROIS-FONTAINES, EEN WELGEKOZEN NAAM

De in vroegere tijden schitterende en rijke Abdij van Trois-Fontaines werd gesticht door Saint Bernard de Clairvaux. Uit de 12e eeuw resten nog de ruïnes van de abdij en het monumentale portaalgebouw uit de 18e eeuw, gebouwd onder Kardinaal de Teucin, de toenmalige eigenaar van de plaats.

Het park, ontworpen door een leerling van Le Nôtre, is het hele jaar toegankelijk en nodigt uit tot een wandeling tussen bomen met zeldzame essences en verschillende beeldhouwwerken. De abdij heeft ook nog een fietsmuseum. 

Van waar komt de naam Trois-Fontaines (Drie fonteinen)?  De cisterciënzer monniken moesten voor ze zich hier in 1118 vestigden een moeras te dempen dat gevormd werd door de overstroming van de Bruxenelle, een kleine waterloop gevoed door drie bronnen.

STATIGE DAMES IN HET GRIJS

Het hele jaar kan men op de Der zo’n 300 vogelsoorten observeren in hun eigen habitat. Onder hen zijn het zonder twijfel de grijsgetinte kraanvogels die het meest de aandacht trekken van de waarnemers.


Van oktober tot maart maken deze “grijze dames” met zo’n 60.000 tot 140.000 een deugddoende stop op het meer. Ze ontvluchten het noorden vanaf de eerste koude en beëindigen hun trektocht in Tunesië of het meest zuidelijke punt van Spanje, in de baai van Gallocanta; wat vertaald wordt door.... Chantecoq!


Ze bieden uit buitengewoon spektakel wanneer ze in golven al klapwiekend hun pleisterplek verlaten!

UW CONTACTPUNTEN 

  • Office de tourisme du Lac du Der - Maison du Lac - 51290 Giffaumont-Champaubert - +33 (0)3 26 72 62 80 

  • Bureau d'Information de Vitry-le-François - 8 Esplanade de Strasbourg - +33 (0)3 26 74 45 30 

www.lacduder.com

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Enkele suggesties om de Lac du Der en omgeving te ontdekken tijdens een wandeling of een vakantie!