REIMS & OMGEVING

Reims is om diverse redenen een uitzonderlijke stad. Als stad waar koningen werden gekroond is zij nauw verbonden met de Franse geschiedenis en bevat zij talrijke monumenten en locaties waarvan de bekendheid zich tot ver buiten de Franse landsgrenzen uitstrekt.

STAD DER KRONINGEN EN CHAMPAGNE

De glimlachende engel van de kathedraal geeft Reims meer dan ooit de aanblik van een dynamische en gastvrije stad met een rijk historisch patrimonium.

Ook in de ondergrondse stad valt heel wat te ontdekken: in de ongeveer 200 km aan gallo-romeinse of middeleeuwse krijtgroeven worden 250 miljoen flessen champagne bewaard; Kelders met gerenommeerde namen waarvan talrijke zijn te bezoeken en die het bewijs zijn dat hier al sinds mensenheugnis aan wijnbouw gedaan wordt.

Flaneer door de straten, overdag of ‘avonds. Talrijke locaties, monumenten en musea getuigen van de geschiedenis van Reims, van de gallo-romeinse periode tot de Art Deco. Geniet van de wereld van de champagne en zijn gastronomie!

LAAT U VERWONDEREN

Trek erop uit om het glorierijke verleden van de stad en de onschatbare rijkdom van zijn patrimonium te ontdekken.

Geniet van de uitstekende keuken, van de champagne en van het bruisende hart van de stad...

Maar de streek van Reims Champagne beperkt zich niet tot de stad zelf, u kunt hier ook het Regionale Natuurpark van de Montagne de Reims ontdekken, een parel van de natuur met charmante wijndorpen. Er wachten u niet minder dan 300 km bewegwijzerde wandelwegen en u kunt ook de raadselachtige Faux de Verzy ontdekken.

Vitraux Chagall - Cathédrale de Reims

SITES OP DE WERELDERFGOEDLIJST VAN DE UNESCO!

Reims, stad van kunst en geschiedenis toont haar zijn onmisbare sites die door de Unesco beschermd zijn als Cultureel Erfgoed:

  • de kathedraal Notre-Dame en zijn opmerkelijke Chagall-glas-in-loodramen
  • het Palais du Tau, museum met kunstschatten van de kathedraal,
  • de Basiliek Saint-Remi bewaart de heilige fiool (met olie waarmee Clovis werd gewijd) en het graf van Saint Remi 
  • het Museum Abbaye Saint-Remi, gewijd aan de bisschop die Clovis doopte 

Sinds 2015 is ook de Colline Saint Nicaise de Reims door de Unesco erkend als Werelderfgoed op basis van de wijngaarden, champagnehuizen en -kelders van de Champagne.

Fismes

Fismes

Niet veraf ligt Fismes, grensstad tussen Reims en Soissons, vermaard omdat het op de route lag die de koningen volgden naar hun inzegening te Reims. Dankzij het groene toerisme biedt Fismes een perfect evenwicht tussen stad en natuur: De Groene Kroon van de Champagne.

Fismes heeft uit het verleden zijn gerestaureerde kerk bewaard, zijn omwallingen, de zuilen van vroegere toegangspoorten en een Amerikaanse herdenkingsbrug voor de verbitterde en bloedige gevechten die zich in 1918 afspeelden om de Vesle over te steken.

WIST U DAT?

Fismes is ook de geboortestad is van Uderzo, de geestelijke vader van Asterix en Obelix.

KELDERS EN KRIJTGROEVEN

Een bezoek aan een gekend wijnhuis of -kelder in de stad is uiteraard een absolute aanrader voor uw vakantie. Maar ook bij de wijnbouwers in de Champagne kunt de geheimen van wijnbouw en wijn te ontdekken.

Neem zeker de Toeristische Champagneroute van Reims, over een afstand van meer dan 70 km ontdekt u de andere, mysterieuze en intieme Champagne, waarvan de harmonieuze hellingen een van de mooiste rijkdommen van de Champagne vormen!

Meer informatie

 

Eglise Saint Gilles

ARCHITECTUUR & LANDSCHAPPEN

De ziel van de Champagne is eveneens terug te vinden in de kleine romaanse kerken in de vallei van de Ardre... Men ontdekt ze langs een route die u ook leidt langs schilderachtige dorpen en een bouwkundig erfgoed dat een herinnering is aan de romaanse kunst uit de middeleeuwen.

Dikwijls zijn ze zwaar, gedrongen, met vierkante of rechthoekige torens en een dak met twee dakschilden. Ze werden tijdens de oorlog zwaar beschadigd maar opnieuw opgebouwd waarbij de gewelven, de bogen en steunberen, de klokkentorens met zadeldak werden bewaard volgens de kunst van de oorspronkelijke ontwerpers.

Chamery, Sacy, Marfaux, Chambrecy, Poilly, Coulommes-la Montagne, Villedomange... Overal waar u komt zult onder de indruk zijn van de schoonheid van de natuur en de verschillende plaatsen.

Meer informatie

HERDENKINGSOORDEN

Op enkele kilometer van Reims, dient u zeker het  Fort de la Pompelle te bezoeken. Het is een geklasseerd historisch monument en ingericht als museum van de Grote Oorlog. Het is in het bezit van een belangrijke en rijke verzameling: uniformen, wapens, dagelijkse gebruiksvoorwerpen, maar daarnaast ook een unieke verzameling hoofddeksels en helmen van het Duitse keizerlijke leger.

U kunt in Reims eveneens in het musée de la Reddition (Overgave) de kapittelzaal bezichtigen waar op 7 mei 1945 de onvoorwaardelijke overgave van de Duitse legers werd ondertekend, waardoor er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

WIST U DAT?

DE KLOKKENLUIDER VAN DE NOTRE DAME...

Moet men er trots op zijn of moet men zich schamen? Het personage van Quasimodo, doof, eenogig, gebocheld, kreupel, werd gecreëerd door Victor Hugo en zou geïnspireerd zijn op de klokkenluider van de basiliek Saint-Remi.

Victor Hugo was in 1825 naar Reims gekomen voor de inzegening van Charles X. De auteur zou sterk onder de indruk zijn geweest van de misvormingen van de klokkenluider. Tijdens het kuieren door de stad zou hij later in de rue Folle Peine, een bekoorlijk jong meisje met zigeunertrekken hebben gezien.

In 1831 worden de monsterachtige musicus en de heks van de dans de twee, zo verschillende, helden in de « Notre Dame de Paris ».

UW CONTACTPUNTEN

  • Office de Tourisme du Grand Reims - 6 rue Rockfeller - 51100 Reims - + 33 (0)3 26 77 45 00 - www.reims-tourisme.com

  • Bureau d'accueil de Fismes - 28 rue rené Letilly - 51170 Fismes - +33 (0)3 26 48 81 28

  • Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims - Maison du parc - 51480 Pourcy - +33 (0)3 26 59 44 44 - www.parc-montagnedereims.fr

QUIZ

WIE WAS DE LAATSTE KONING DIE IN REIMS WERD GEKROOND?

  1. Lodewijk XVI
  2. Karel X
  3. Lodewijk XVIII

ANTWOORD

Het is Karel  X, op 29 mei 1825.  Hij was de laatste Franse koning die in Reims werd gewijd.  Hij keek met weemoed terug op de absolute monarchie naar goddelijk recht en wenste een plechtigheid zoals zijn voorvaderen. 

In totaal hebben zich tussen de 11e en de 19e eeuw een dertigtal Koningen van Frankrijk naar Reims begeven voor de zalvingsceremonie en de overdracht van de machtssymbolen.

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Enkele suggesties om Reims en omgeving te ontdekken tijdens een wandeling of een vakantie!