SÉZANNE & OMGEVING

Ontdek tussen Brie en Champagne een streek vol hellingen en wijngaarden, bossen en moerassen... Liefhebbers van natuur en mooie bouwwerken zullen hier hun hart kunnen ophalen!

VAN SITE NAAR SITE

Proef de rijkdom en diversiteit van de streek op enkele tientallen kilometers van Epernay, rond Esternay, Sézanne of Montmirail.

Ontdek de geschiedenis terwijl u van plaats naar plaats trekt, langs middeleeuwse stadjes, kastelen, abdijen, kerken en andere bezienswaardigheden.  La Brie in de Champagne, is ook de bevolking ontmoeten: sommigen tonen trots de productie van champagne en laten hun product degusteren, anderen bieden u een aangenaam verblijf, laten u streekproducten ontdekken en genieten van momenten van ontspanning en vrije tijd voor de hele familie. De streek van La Brie in de Champagne, een streek die Blanche de Navarre, Henri IV, Victor Hugo en Marcel Proust wist te verleiden...en waar u een bruisend welkom wacht!

Sézanne

Petite cité de caractère®

Sézanne, een stadje dat nog altijd de stempel draagt van zijn middeleeuwse verleden, biedt u een aantal zeer mooie wandelingen. Ontdek tien eeuwen geschiedenis: overblijfselen van torens en omwallingen, nauwe straatjes, huizen... al deze oude stenen dragen geschiedenis en verhalen met zich mee en hebben Sézanne gemaakt tot wat het is.

Bezoek zeker de prachtige kerk uit de 16e eeuw met zijn massieve vierkante toren van 42 meter hoog die boven de daken uittorent. Geklemd tussen de  steunberen, tegen de kerkmuren leunend, bevonden zich kleine winkeltjes.  Sinds 1499 waren hier in de 23 nissen zadelmakers, kleermakers, ketellappers, bakkers, edelsmeden en glasmakers geïnstalleerd. Er resten er nog 4, die tussen de steunberen van de toren geklemd zitten.

Meer informatie

Kijk in de straten ook eens omhoog, naar de talrijke bezienswaardigheden die de aandacht van de wandelaar trekken: zonnewijzer, dakkapellen, beeldhouwwerken, wapenschilden, of de prachtige overdekte markt in Baltard stijl. 

De schilderachtige steegjes bieden de bezoeker de mogelijkheid tot romantische wandelingen. Laat u charmeren!

Montmirail

Met zijn vallei van de Petit Morin, zijn bossen en meren, is de streek een ware groene zone. Als parel van het militaire genie van Napoleon werd de overwinning in de slag van Montmirail op 11 februari 1814 behaald door de “Marie-Louises” (jonge, onervaren dienstplichtigen van nog geen 18 jaar) en de “Vieille Garde” (ervaren frontsoldaten).

Te bezichtingen: het kasteel van Montmirail, de straatjes van de omwallingen, de kerk Saint-Etienne de Montmirail en de Tour de Montléan.

WIST U DAT?

Een deel van het park werd ontworpen door Le Nôtre en de Zonnekoning heeft in dit kasteel gelogeerd. Tijdens de Campagne van Frankrijk in februari 1814 heeft de Keizer er de ochtend van de veldslag ontbeten. 

Cyclo-Draisines du Grand Morin

Esternay

Esternay was in vroeger tijden gekend voor zijn porselein en zijn mandenvlechten. Esternay biedt de bezoeker een opmerkelijk patrimonium: dorpen, kerken, boerderijen uit Brie, abdijen, kastelen, fonteinen....  De streek met zijn uitgestrekte landbouw is eveneens geschikt voor groen toerisme dankzij zijn talrijke wandelwegen in het staatsbos forêt domaniale de la Traconne of dat van Gault.

Aarzel niet om uw ontdekkingen op een originele en ludieke manier te verlengen met de Cyclo-draisines du Grand Morin, beter bekend onder de naam “velorail”. De draisine kan tot 4 personen bevatten. Twee sites zijn te bezoeken: Esternay en Joiselle voor gezellige momenten op deze oude spoorweglijn.

Marais de St Gond

DE VERRASSENDE MOERASSEN VAN SAINT GOND...

Te Reuves, kwaakt de groene boomkikker luidkeels, zwemt de kamsalamander in rugslag, plegen vlinders en waterjuffers druk overleg....  Deze beschrijving komt niet uit een verhaal voor kinderen maar is wel degelijk te zien in het moeras van Saint Gond.

Deze wonderbaarlijke plaats herbergt talrijke in Frankrijk met uitsterven bedreigde planten- en diersoorten. Als u het natuurpad volgt dat vanuit Reuves vertrekt kunt u met volle teugen van de omgeving genieten.

UW CONTACTPUNTEN 

  • Office de Tourisme de Sézanne - Place de la république - 51120 Sézanne - +33 (0)3 26 80 54 13 - www.sezanne-tourisme.fr & Bureau d'Information d'Esternay - Place des Droits de l'Homme - +33 (0)3 26 80 27 07 & Bureau d'Information d'Anglure - 09 71 25 13 39

  • Office de Tourisme de Montmirail - 4 place Rémy-Petit - 51210 Montmirail - +33 (0)3 26 81 40 05- www.montmirail-tourisme.eu

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Enkele suggesties om Sézanne en omgeving te ontdekken tijdens een wandeling of een vakantie!