De Montagne de Reims

Deze streek, die het label "Vignobles & Découvertes” kreeg, ligt tussen Reims en Epernay. Deze streek heeft een natuurlijk en architecturaal erfgoed dat u met de auto kunt ontdekken dankzij de Toeristische Champagneroute die door het gebied slingert. 

Vignoble de Champagne - Jouy les Reims

CHAMPAGNE, NATUUR EN ERFGOED

KENNISMAKING MET DE UNESCO

Hier strekken de wijngaarden van het gebied van de Montagne de Reims zich uit tussen het beboste massief van het Regionale Natuurpark van La Montagne de Reims en de landbouwgronden. 

Deze streek biedt microklimaten die het mogelijk maken de drie druivenrassen te telen die in de Champagne zijn toegestaan en een groot assortiment wijnen aan te bieden met uiteenlopende kenmerken, dankzij de assemblage en de rijping door de wijnbouwers.

Een dertigtal wijnkelders en huizen met het label "Vignobles & Découvertes" openen hun deuren en verklappen u tijdens een degustatie en/of bezoek aan hun bedrijf de geheimen van hun champagne.

Gecertificeerde

Faux de Verzy

Het unieke reservaat Faux de Verzy getuigt van de originaliteit van dit bosrijke gebied.  Hier groeien bijna 1000 dwergbeuken met parasolkruinen. De oorsprong van deze bomen is nog altijd voer voor discussie.  

Even verder bent u op het hoogste punt van de Montagne de Reims: de Mont Sinaï (283m). Stelt niet veel voor zegt u misschien! Spring eens op de fiets voor een mooie tocht en na verschillende beklimmingen en afdalingen zult u uw mening ongetwijfeld bijstellen! 

Deze 70 miljoen jaar oude berg toont een opeenstapeling van geologische lagen: krijt, zand, klei en kalk die de champagnes hun typische eigenschappen geven.

Het landschap dat u zult verkennen belooft u tal van mooie ontdekkingen doorheen wijndorpen te midden van de wijngaarden, en loopt door richting Reims via een groene weg langs het kanaal van de Aisne naar de Marne. 

Het beginpunt van de Toeristische Champagneroute is Reims, dat u zeker zult bewonderen om zijn opmerkelijke architecturale en culturele erfgoed, en waar u zult ook genieten van de bruisende sfeer in het hart van de stad!

Op de heuvels van Reims moet u zeker een bezoek brengen aan een van de champagnekelders onder de heuvel Saint-Nicaise, ingeschreven op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, waar miljoenen flessen liggen in oude krijtgroeven...

Vervolgens kunt u de andere, mysterieuze en intieme Champagne gaan verkennen, met een eerste stop in Gueux, en ziet u de eerste wijngaarden verschijnen in Vrigny... Uw route voert u tot Epernay.

Zie the route

Champagne Vranken Pommery - Reims

A voir en chemin 

 1. De sites op de werelderfgoedlijst van de Unesco: Kathedraal van Reims, Museum en Abdij Saint Remi, Palais du Tau,
 2. De Champagnehuizen van Reims en hun kilometerslange wijnkelders, uitgegraven in het krijt,
 3. La Maison Fossier en zijn typische "biscuits roses"
 4. Het Regionale Natuurpark La Montagne de Reims en de Faux de Verzy
 5. De Vuurtoren van Verzenay
 6. Het Fort de la Pompelle

EEN VUURTOREN IN EEN OCEAAN VAN WIJNGAARDEN

Molens, dat kan nog, maar hoe kan het in godsnaam dat we een vuurtoren zien te midden van de wijngaarden van Verzenay? Dit is het Champagnehuis J. Goulet die in 1909 deze "reclamestunt" liet bouwen waarvan het lichtbaken te zien was tot in Reims. Dit was een leuke plaats om zich te ontspannen want hier bevond zich in die tijd een danscafé...

Vandaag de dag is de Phare de Verzenay omgebouwd tot een wijnbouwmuseum dat u uitnodigt om de fascinerende wereld van de Champagnewijngaarden te ontdekken via een anderhalf uur durend bezoekersparcours. U kunt ook genieten van een buitengewoon panorama op de prestigieuze wijnhellingen van de Montagne de Reims, vanuit de Panoramatuin of tijdens een zeer bijzondere beklimming van de 25 meter hoge uitzichttoren...

Op het einde van het bezoek kunt u, zoals dat hoort in de Champagne, een selectie champagnes van de wijnboeren proeven in de degustatieruimte.

IK DRINK SLECHTS CHAMPAGNE BIJ TWEE GELEGENHEDEN. ALS IK VERLIEFD BEN EN ALS IK NIET VERLIEFD BEN

Coco Chanel

QUIZ

WAT BETEKENT IN DE CHAMPAGNE DE DÉGORGEMENT ?

 1. De fractionering van de sappen als ze uit de pers komen
 2. De verwijdering van bezinksel
 3. De toevoeging van de doseringslikeur

ANTWOORD

Dit betreft het openen van de fles om het bezinksel te verwijderen van dode gist. 

Dit gebeurt door de bevriezing van de hals: de flessen staan ondersteboven na de remuage. De hals wordt in een oplossing van -25°C gedompeld waardoor het bezinksel bevriest. Vervolgens wordt de fles omgedraaid en de capsule verwijderd. Onder de druk (6 bar binnenin de fles), wordt het ijsblokje uitgeworpen.

UW CONTACTPUNTEN

 • OFFICE DE TOURISME DU GRAND REIMS - 6 RUE ROCKFELLER - 51100 REIMS - +33 (0)3 26 77 45 00 - WWW.REIMS-TOURISME.COM

 • BUREAU D'ACCUEIL DE FISMES - 28 RUE RENÉ LETILLY - 51170 FISMES - +33 (0)3 26 48 81 28

SELECTIE VAN UITSTAPJES

Bekijk enkele van onze gedetailleerde beschrijvingen van ideeën om de Montagne de Reims te ontdekken!